5 març, 2018 Paido Salut Infantil

32 jornada de pediatria ambulatòria

Aquest any la Jornada ha tingut el seu punt d’interès en l’adolescent. Hem tingut la sort de comptar amb grans especialistes en diferents temes sobre la salut del nen i l’adolescent.

 • El Dr Víctor Acosta i la Dra Laia Vega, pediatres de l’àrea de cardiologia i cures intensives de l’Hospital Dexeus, ens van posar al dia sobre quines cardiopaties congènites poden passar desapercebudes en un inici i quines són les cures que els pediatres d’atenció primària hem de tenir presents en els nens que han estat sotmesos a cirurgia cardíaca. A tenir en compte:
  • Dades sobre el cribratge precoç de cardiopaties congènites a les sales de recent nascuts, tècnica senzilla que es realitza amb el pulsioxímetre i que des de fa uns mesos també realitzem a la nostra unitat de l’Hospital Dexeus. La incidència actual de cardiopaties moderades-greus és de 6/1000 nascuts vius.
  • Algunes cardiopaties silents són ben tolerades pel malalt i això fa que es pugui retardar el diagnòstic.
  • Per què cal realitzar un electrocardiograma en el jove esportista? Recordeu que no fa gaire ja en vam parlar en aquest blog

 • La Dra Dos Subirà, cardiòloga de l’Unitat Cardiopaties Congènites de l’adult- Hospital Vall d ‘ Hebron,  ens va donar dades sobre el seguiment de l’adult que va ser diagnosticat durant la infantesa d’una cardiopatia congènita. Va explicar que actualment 2/3 de les persones amb cardiopaties congènites són adultes, això significa que els avenços en el diagnòstic i sobretot en el tractament, han permès que els nens diagnosticats fa anys es puguin fer adults amb la màxima normalitat. D’altra banda, el fet que aquests nens es trobin bé té el desavantatge que abandonin el seguiment per part del cardiòleg amb el conseqüent risc que pot suposar. Es per això que cal donar importància a la consulta de transició de cardiopaties congènites, del cardiòleg pediàtric al cardiòleg d’adults.

 • Gran xerrada ens va oferir el Dr Joan Carles Surís, de l’Institut Universitaire de Médecine Sociale et Préventive Et Hôpital de l’Enfance  – Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (CHUV) a Lausanne . que ens va posar al dia sobre l’adolescent actual. Missatges importants:
  • En 25 anys els interessos dels pares i dels adolescents no han canviat: als pares els hi segueix preocupant temes com el sexe i les drogues, a l’adolescent el que li segueix preocupant més sobre la seva salut és l’acnè.
  • L’important no és quantes hores passa un adolescent davant una pantalla, l’important és què hi fa tantes hores!

 • La Lda Marta Sanz, psicòloga del nostre Departament, i la Dra. Mónica Gómez Peña, psicòloga de l’Unitat de Joc Patològic i altres addiccions comportamentals  de l’Hospital Universitari de Bellvitge, van parlar de les TIC en nens i joves.
  • Gràcies a la neuroplasticitat, el cervell es pot entrenar a qualsevol edat. La revolució digital també actua en la neuroplasticitat i segurament en veurem els resultats, bons i dolents, en uns anys.
  • Avantatges de les TICs: la diversitat d’estímuls, entre ells els digitals, permeten que es millori l’aprenentatge de diferents matèries. Aquest fet és la base de diferents plataformes digitals que es poden utilitzar per les discalcúlies o dislèxies (nummerus, binding, glifing,…). També nens amb problemes en el neurodesenvolupament poden beneficiar-se de les TICs
  • Què és Internet Gaming Disorder? quins criteris diagnòstics té?  L’unitat d’adicció al joc de Bellvitge rep uns 350 cassos a l’any, un 5% és adicció al joc on line i el seu tractament passa per l’abstinència definitiva del videojoc problema.

 • Per la tarda la Dra Vilagrasa i la Dra Roger, pediatres del nostre Departament, van fer una actualització sobre adolescents, infeccions i vacunes:
  • Es va presentar un cas clínic sobre una malaltia invasiva per meningococ grup W amb el missatge final més important que és que aquesta malaltia es pot prevenir actualment amb la vacuna antimeningocòccica tetravalent. Si teniu previst que el vostre fill o filla, a partir de l’educació secundària, vagi a fer una estada fora del nostre país, consulteu amb el vostre pediatre sobre la necessitat d’administrar preventivament aquesta vacuna antimeningocòccica tetravalent.
  • Es va parlar també sobre la vacuna en front del virus del papil·loma humà (VPH), es va tractar sobre la necessitat o conveniència de vacunar també als nois en front el VPH. Actualment al nostre país, a diferència d’altres, no es contempla la vacunació en front VPH dels nois, tot i que alguns nois poden beneficiar-se. Com sempre, sobre el tema de vacunes i els dubtes que us puguin sortir, contacteu amb el vostre pediatre.

 • Van tancar la Jornada el dr Gairí, pediatre del nostre Departament, i el Dr Sousa , radiòleg  de l’Hospital Sant Joan de Déu, que ens van posar a porva a tots els pediatres sobre diferents imatges radiològiques. Ens van deixar moltes dades, entre elles, la més important: cal tenir en compte la dosi acumulada  de radiacions en nens per diferents radiografies i exploracions que demanem al llarg del temps.

Gràcies a tots els participants va ser una gran Jornada que esperem que es pugui repetir l’any vinent