6 setembre, 2017 Paido Salut Infantil

Activitat esportiva i nens. Per què us demanen una revisió mèdica prèvia?

Acostumar al teu fill o filla a mantenir una activitat física diària ajuda a prevenir malalties metabòliques, millorar i preveure problemes psicoafectius, prevenir la desmineralització òssia i també alguns tipus de càncer.

La recomanació és que els nens i adolescents haurien de practicar una hora diària alguna activitat física d’intensitat com a mínim moderada ( caminar rapidet, pujar escales, córrer, jugar a futbol, bàsquet…, ballar, nadar, etc). El problema actual és la competència que presenta l’abús de les noves tecnologies a la practica d’activitat física, amb el risc de sedentarisme que comporta el seu ús ( tauletes mòbils, smarphones i similars televisor,…).

Aquesta hora mínima diària es pot aconseguir amb les activitats diàries ja sigui jugar al pati de l’escola, les classes d’educació física escolars, caminar pel carrer, les activitats esportives extraescolars, etc

Però aleshores, si tot són beneficis, per què de vegades se us demana que el vostre fill o filla faci una revisió prèvia a la pràctica d’un esport? Quines precaucions has de tenir en compte quan els teus fills facin esport?

  • Procura que s’hidratin adequadament , sobretot en cas que facin esport en situacions ambientals on predomini el sol i la humitat
  • Han d’anar vestits amb roba confortable i transpirable
  • Han de prendre un esmorzar, berenar o piscolabis adequat a la practicar d’esport. En aquest cas els protagonistes d’aquest àpat són els hidrats de carboni ja que seran la font d’energia pels músculs. Hidrats de carboni de bona qualitat ( pa, cereal, barretes de cereals…), no ho oblideu! (pots repassar l’esmorzar saludable aquí)
  • Fer una revisió mèdica prèvia per valorar quin tipus d’esport cal vigilar en cas d’algunes malalties i tenir preparats solucions per a problemes que es puguin presentar (asma, epilèpsia, diabetis).
  • La revisió mèdica prèvia també serveix per repassar els antecedents familiars del teu fill i valorar risc d’arítmies en cas d’antecedents de mort sobtada a la família.
  • L’exploració física que es practicarà al nen o nena també pot ajudar a detectar problemes físics, cardíacs o no cardíacs.

En general l’escola d’esport us demanarà als pares un certificat que no contraindiqui l’activitat esportiva. Aquest certificat es farà després d’haver repassat els antecedents familiars, personals i patològics del teu fill o filla, amb una exploració física recent i , segons l’edat del nen i/o antecedents, un electrocardiograma en repòs.

Enllaços d’interès: Decàleg sobre l’activitat física en els nens , OMS i activitat física en gent jove

Tagged: , , , ,