10 maig, 2018 Paido Salut Infantil

Adolescents i vacunes

La vacunació de l’adolescent ha anat adquirint importància en els darrers anys per diferents motius:

  • L’adolescència és una etapa que comporta diferents conductes, formes de vida i a vegades situacions d´exposició a riscos que els fan més vulnerables a algunes malalties com la meningitis meningocòccica, la infecció pel virus del papil·loma…
  • L’adolescent pot ser portador de determinades infeccions i ser els responsables de transmetre-ho a la resta de la població, per això la vacunació en l’adolescència té un efecte potencialment molt important.
  • Determinats càncers que es manifesten en la vida adulta han estat relacionats amb infeccions que es transmeten via sexual en etapes, en molts casos, precoces.

La vacunació de l’adolescent és doncs una estratègia preventiva molt important principalment pel benefici individual que n’obtenim i també perquè té beneficis secundaris comunitaris.

Quines vacunes són importants en aquesta etapa?

MENINGITIS MENINGOCÒCICA

La infecció meningocòccica esta produïda per un germen: Neisseria meningitidis, que produeix una infecció generalitzada que condueix a una septicèmia, i  també meningitis, entre d´altres manifestacions. Aquesta infecció pot comportar mortalitat i també seqüeles permanents.

Meningitis meningocòccica C: va ser la més prevalent en els anys 80 i 90, però des de l´any 2000 es vacuna la població infantil. És important que l´adolescent es mantingui protegit per la vulnerabilitat que comporta aquesta etapa.

Meningitis meningocòccica B: Des de la introducció de la vacuna front meningitis C, el serogrup B ha anat ocupant el primer lloc en l’ordre de prevalença en el nostre entorn, i resulta ser la principal causa de meningitis meningocòccica en nens per sota de 5 anys i després en adolescents. Actualment disposem de dues vacunes per adolescents que ens permeten una protecció molt  alta davant la infecció greu per meningococ B.

Meningitis meningocòccica tetravalent ACWY: actualment estem vivint a Europa un increment de serogrups W i Y que anteriorment no es presentaven, concretament en països com Regne Unit, Holanda…. La vacunació davant aquests grups actualment es planteja en grups de risc, en persones que viatgen a països on són prevalents: EUA, Xile, països d´Orient, Àfrica, i ara també Europa.  Per tant els adolescents són candidats a ser vacunats per la seva condició de risc, i pels viatges, intercanvis i estades que realitzen ja sigui en aquesta etapa i /o en els propers anys.

VACUNA FRONT EL VIRUS DEL PAPILOMA HUMÀ

La infecció pel VPH que es pot contraure des de l’inici de les relacions sexuals, pot persistir en alguns casos  i produir càncer en un futur. Inicialment es va establir la relació del càncer de cèrvix  o de coll d´úter amb aquesta infecció. Per això la vacuna s’administra en el nostre país en noies. Però recentment s’està relacionant amb altres càncers de  l’àrea oro-genital i respiratòria, pel que es pot considerar la vacunació en nois i no només en grups de risc.

VACUNA DEL TÈTANUS, DIFTERIA I TOS FERINA

L’adolescència és el moment d’administrar un recordatori de tètanus i diftèria però també de tos ferina. L’adolescent és susceptible a contraure la malaltia per tos ferina i disseminar-la a les persones del seu entorn.

La nostra Consulta de Pediatria Ambulatòria està acreditada per la Conselleria de Sanitat de la Generalitat de Catalunya com a Centre Vacunal, i com a tal disposem de totes les vacunes necessàries per a protegir al teu fill o filla

Posa’t en contacte amb el teu pediatre o la seva infermera per informar-te sobre aquestes vacunes