13 juliol, 2015 Paido Salut Infantil

Conceptes bàsics sobre la febre en els nens

La febre no és res més que l’augment de la temperatura del cos que es produeix com a mecanisme de defensa davant de factors externs.  Encara que té diferents causes, les més corrents, especialment en nens, són les infeccions.

Per mesurar la febre hi ha diferents tipus de termòmetres; avui en dia, i, retirats del mercat els de mercuri, els més fiables son els digitals. En els lactants petits el lloc més adequat per mesurar la temperatura és el recte, i es considera febre a partir dels 38ºC. A mesura que es van fent grans és millor prendre la temperatura a l’aixella, doncs la presa de la temperatura rectal els incomoda.

Ni el grau de febre, ni la mala resposta als antitèrmics, són signes de gravetat. El que ens ha de preocupar és si no veiem bé al nen o també si està postrat, irritable, amb dificultat per respirar, vòmits persistents, taques a la pell o rigidesa del clatell.

Quan un nen té febre és molt important que prengui líquids amb freqüència per tal de que estigui ben hidratat. Només hem de tractar la febre amb antitèrmics si aquesta origina malestar o bé si es tracta de febre elevada.

El tractament de primera elecció és el paracetamol, preferiblement per vía oral, seguint les dosis recomenades segons el pes del nen. El paracetamol es pot administrar cada 4-6 hores. En algunes ocasions es pot fer servir l’ibuprofèn, però mai abans dels 6 mesos d’edat, i sense alternar amb el paracetamol de forma rutinària.

Consulteu aquí el “Decàleg de la febre” de l’AEPap per a ampliar la informació

Tagged: