1 octubre, 2015 Paido Salut Infantil

Consells bàsics sobre la cefalea

migraña-y-niñosAnomenem cefalea al mal de cap.

Tots els nens n’han tingut o en tindran en algun moment, la majoria de vegades serà deguda a una infecció, febre o bé després d’un traumatisme lleu. A vegades, però, els mals de cap poden fer- se recurrents.

Les causes més freqüents de cefalees recurrents en la infància són dues: la migranya i la cefalea tensional, essent aquesta última la més freqüent en els nens .

La migranya és un mal de cap intens associat a vòmits o nàusees, molèsties davant la llum o el soroll, …

La cefalea tensional consisteix en un dolor de tipus opressiu, al front o als dos costats del cap, que sol aparèixer cap al vespre, en un context de cansament, estrès, nervis,… Sol tenir una intensitat lleu o moderada i respon bé a analgèsics habituals (paracetamol, ibuprofè) , però en èpoques de molt estrés pot fer-se molt freqüent.

Davant d’un nen amb mal de cap, cal fer que reposi (si li molesta la llum, a les fosques) i en cas de dolor intens, donar-li un analgèsic, que pot ser ibuprofè o paracetamol en xarop o bé paracetamol en supositoris si el nen vomita. En cas que el nen presenti sovint mal de cap cal consultar amb el pediatre.

Si el dolor és molt intens i no cedeix amb aquesta medicació, si els vòmits són molt freqüents i no permeten que el nen pugui ingerir res o si el dolor s’associa a símptomes neurològics (no poder moure una extremitat, problemes de visió, dificultats per parlar,…), caldrà portar al nen a urgències per a valoració i tractament.