8 març, 2018 Paido Salut Infantil

De dones i ronyons…

La doctora Lorena Fernández ens recorda que avui celebrem el “Dia Internacional de la dona” i el “Dia Mundial del ronyó”, que aquest any sumen esforços per donar veu a les dones arreu del món.

Sotmeses a tota mena d’abusos i desigualtat d’oportunitats durant segles i segles d’Història, moltes dones segueixen en situació vulnerable ja que a moltes cultures, encara avui, les fan renunciar des de ben petites a drets fonamentals per la dignitat de la persona : l’educació, la salut, la sexualitat i la llibertat de pensament, expressio i decisió.

Si ens centrem en el cas de la malaltia renal crònica, sabem que afecta mil.lions de persones a tot el món.
Hi ha molts racons del planeta on homes i dones no tenen un accés equitatiu tant pel que fa a les estratègies de prevenció i seguiment de la malaltia renal com al tractament substitutiu (diàlisi i transplantament renal).
A més a més, el paper biològic de la dona suposa un inconvenient afegit en aquests casos. La malaltia renal crònica afecta la fertilitat i augmenta la morbimortalitat de mare i fill durant l’embaràs i el part.

Per sort, el nostre sistema sanitari garanteix l’assistència médica universal, sense discriminació per raons de gènere, raça o religió.
Les dones amb malaltia renal crònica poden accedir als programes de reproducció assistida i gestació d’alt risc, amb equips multidisciplinars formats per nefròlegs, obstetres, neonatòlegs, etc.
Existeixen unitats nefrològiques altament especialitzades en millorar la qualitat de vida dels malalts en diàlisi crònica i l’accés al transplantament renal, en un país que lidera la donació d’òrgans a tot el món des de fa més de 25 anys.

Com a professionals de la salut -amb destacada representació femenina- felicitem-nos per tot allò que hem aconseguit i seguim lluitant per enderrocar murs i caminar endavant.

Més informació aquí.

Si us plau, cuidem dels nostres ronyons perqué ens han de durar tota la vida