28 desembre, 2015 Paido Salut Infantil

El fred fa emmalaltir?

Si aquests dies teniu l’oportunitat de sortir al parc amb els nens, anar d’excursió, passejar per la muntanya… Tranquils, endavant, no patiu: el fred NO és causa d’infeccions.

Però, atenció, sí que cal saber que el fred, quan s’ajunten diferents factors, pot contribuir a que es pateixi algun tipus d’infecció respiratòria.

Així doncs ens preguntem com és que en els mesos més freds de l’any hi ha més infeccions respiratòries, prenent un caire epidèmic, que en els mesos més calorosos?

Hi ha tres causes que expliquen aquest fet: estar més sovint en llocs tancats, la funció barrera del nas empitjora amb el fred i finalment la resistència d’alguns microorganismes al fred.

Influenza-Immunizing-ChildrenFred  +  llocs tancats +  infeccions respiratòries

Precisament perquè fa fred durant els mesos d’hivern, les persones acostumem a estar en llocs tancats i això facilita el contagi de diferents microorganismes.

No ventilar  ni netejar llocs tancats afavoreix la transmissió de microbis. Per exemple, quan una persona esternuda, elimina, a una velocitat que pot ser superior a 100Km/h, una gran quantitat de gotes de saliva i secrecions nassals que poden recórrer fins a 2 metres i anar a parar a una altra persona o a alguna superfície. Quan tus també elimina secrecions però les gotes són més grans i no recorren tant trajecte . Aquestes gotes de secrecions eliminades poden arribar a contenir més de cent milions de partícules de diferents virus. Així doncs, una primera afirmació serà que el fred afavoreix que la gent es mantingui més tancada i, si no es ventila i neteja el recinte, les persones no es tapen la boca i el nas a l’hora de tossir o esternudar i, a més a més, no es renten com cal les mans, poden encomanar-se més fàcilment que si s’adopten totes les mesures preventives.

608184Fred +  funció del nas  +  infeccions respiratòries

El tracte respiratori, que té el seu començament en el nas, està recobert per una estructura anomenada cilis, que son unes vellositats que s’encarreguen “d’escombrar” les secrecions respiratòries o mucositats i evitar que impactin en la mucosa respiratòria. Aquests mucositats “s’escombren” cap a la faringe, s’empassen i arriben a l’estómac on, gràcies a l’àcid que conté, elimina els virus que continguin, ja que els virus queden “atrapats” en aquestes mucositats. El fred afavoreix que els cilis es moguin menys i per tant les secrecions poden estar més estona en contacte amb la mucosa respiratòria i d’aquesta manera els virus tenen més temps per travessar aquestes mucoses i infectar l’organisme. Hi ha factors que afavoriran que, en les mateixes condicions de temperatura i mucositats, una persona s’infecti abans que una altra i, en el cas dels infants, cal destacar que el fum de tabac és un factor que afavorirà que els cilis funcionin pitjor.

130626145643_respiratory_syncytial_virus_304x171_splFred +  virus  +  infeccions respiratòries

Finalment cal dir que hi ha estudis que demostren que alguns virus a temperatures baixes, es mantenen més estables i amb més facilitat de passar de persona a persona que a temperatures més elevades.

Així doncs tot i que el fred NO posa malalt, POT CONTRIBUIR a permetre que ens posem malalts.

A partir d’aquí les recomanacions més importants per prevenir els contagis durant aquests dies seran:

                . evitar llocs tancats amb molta aglomeració de gent

                . ventilar i netejar les habitacions

                . rentar sovint les mans

                . en cas d’esternuts o tos tapar la boca/nas i rebutjar els mocadors de paper en una bossa tancada

                . evitar el fum de tabac

                . a l’exterior, en cas de baixes temperatures, procurar mantenir el nas calent. En el cas de nens que van en el cotxet de passeig,  fer us dels sacs protectors o bé de la capa de plàstic per la pluja, que també ajudarà a evitar el  contacte amb gent que estigui refredada , amb grip, …

Ni per calor ni per fred, deixis capa ni barret

Tagged: ,