30 agost, 2016 Paido Salut Infantil

Esmorzar bé a casa: important pels nens i els pares!

Després de tres mesos de casals, colònies, vacances, viatges… Aquesta setmana la majoria de famílies “normalitzareu” els horaris de casa: els fills començaran la seva jornada escolar, ja sigui a l’escola bressol, infantil o institut. Malgrat la diferència d’edat, tots, inclosos els pares, necessitareu adaptar els àpats als nous horaris.

Ens centrarem en el que està considerat l’àpat més important del dia: l’esmorzar.

Després de 8-10 hores dormint, durant les quals l’infant ha estat en dejú, l’esmorzar ajudarà a carregar l’energia necessària per les activitats físiques i intel·lectuals que li esperen al començar la jornada escolar.

Durant tota l’estona que dorm, el nen està en dejú i per tant no pren glucosa. La glucosa és molt important com a motor energètic per a totes les funcions del cos, així que, durant les hores del son, l’organisme va “cremant” glucosa per a mantenir les funcions vitals. Si no es recupera la glucosa que s’ha estat gastant, el cos buscarà altres mecanismes per a mantenir la seva capacitat energètica i es crearà un desequilibri hormonal que pot influir negativament en la salut i rendiment de l’infant. Ja hem comentat que l’esmorzar és important per pares i fills, però penseu que a la infància i adolescència adopta molta més importància doncs són períodes de màxim desenvolupament físic i intel·lectual.

Què s’ha de prendre per esmorzar?

L’esmorzar a casa l’ha de formar el grup “làctic, fruita i hidrats de carboni”. Els hidrats de carboni aportaran energia “immediata”, i els trobarem en cereals, preferiblement integrals, pa i torrades, galetes i fruita. Si l’esmorzar inclou alguna ració de proteïnes, com per exemple un tall de pernil, ajudarem a crear una reserva energètica alternativa per quan s’hagin “cremat” els hidrats de carboni que s’han pres. La fibra de la fruita i dels cereals integrals ajudarà a mantenir el cos saciat fins el següent àpat. El làctic, ja sigui el got de llet o bé un iogurt, aporta el calci que necessita el cos. Beure un líquid durant l’esmorzar, aigua, llet o suc natural de fruita, permet millorar la digestió i participa en la prevenció del restrenyiment.

Però com? Si no hi ha temps!

Estàs segur? No et pots llevar uns minuts abans? I si deixes la taula parada la nit abans? I si deixes la fruita pelada en un “tupper” la nit abans?

Heu d’aconseguir trobar 15 minuts per poder seure i fer l’esmorzar. En moltes famílies, aquest serà l’únic àpat del dia que pugueu fer tots junts, així que no és cap disbarat intentar trobar aquests minuts per compartir-los.

Recordeu: els pares heu d’ensenyar als fills amb l’exemple!! Si no aconseguiu aquests 10-15 minuts per seure i esmorzar bé, però pretenem que el nen prengui tots els aliments recomanats per esmorzar, acabarà amb mala digestió, mal de panxa i mal humor, i l’esmorzar es convertirà en un mal moment del dia.

Més d’un cop, quan es treu el tema de l’esmorzar a la visita pediàtrica, sentim dir: “A mi no em preocupa que no mengi a casa, doncs a l’escola ja es pren un bon entrepà”. Respecte a això, cal dir que els nens en edat escolar aprofiten l’estona del pati per alliberar tensions jugant a pilota, corrent, perseguint-se, saltant, etc. Els adolescents, sobretot les noies, l’utilitzen bàsicament per xerrar, però bé, aquest ja és un altre tema. Durant aquesta estona, el nen que ha esmorzat bé a casa menjarà un breu piscolabis que pot ser un petit entrepà, una peça de fruita o un grapat de fruits secs. D’aquesta manera li queda temps per jugar i, a més a més, rep una empenta energètica per arribar a l’hora del dinar sense una sensació de gana voraç i, sobretot, pot fer les darreres classes del matí ben atent.

Resumint, direm que, encara que no sigui fàcil, buscar l’estona adequada per fer un esmorzar equilibrat abans de començar la jornada és anar en la bona direcció per al bon manteniment de la salut física i intel·lectual de tota la família i, en especial, dels nens.

Si voleu més dades sobre aquest tema, consulteu la font a:

www.fundrogertorne.org/salut-infancia-medi-ambient/divulga/inspira-nuevo/2013/11/08/esmorzar-i-salut-infantil/