16 gener, 2018 Paido Salut Infantil

Greixos a les etiquetes. Quins s’han d’evitar?

Cal que els nens mengin greixos per a desenvolupar-se correctament, de fet els greixos són un factor important per a l’absorció de les vitamines que s’ingereixen.

La majoria d’aliments presents a la seva dieta en contenen: l’oli, la carn, la llet i els seus derivats… però cal anar amb cura doncs aliments fregits, envasats, precuinats, etc, també en porten i no sempre seran el que en diem “saludables”.

El cos humà necessita, cada dia, una quantitat determinada de greix per a funcionar adequadament, però tot aquell greix que no es necessita s’anirà emmagatzemant, contribuint a un excés de guany de pes.

A més hi haurà aliments que faran augmentar els triglicèrids i el colesterol “dolent” (LDL-colesterol) que és el que s’enganxa a la paret de les artèries i al cap dels anys poden obstruir-les. Per sort també hi ha aliments que faran elevar les xifres de colesterol “bo” (HDL-colesterol). El colesterol bo “neteja” el colesterol dolent de les artèries i facilita la seva eliminació.

Al principi del post anomenàvem diferents tipus de greixos:

 • Greixos saludables: mono-insaturats i poli-insaturats (omega3)
 • Greixos NO saludables: saturats, trans i hidrogenats (aquests són els greixos que es solidifiquen a temperatura ambient)

Teniu clar l’objectiu, veritat?

Escollir la ingesta de greixos insaturats que seran saludables pel cor, mantindran els triglicèrids a ratlla i ajudaran a augmentar els nivells de colesterol bo

On trobem els greixos saludables?

Principalment a molts peixos com el salmó i altres peixos “blaus” (tonyina, cavalla, sardina,…). També al tofu, olives, oli d’oliva, nous i altres fruits secs.

I els greixos no saludables?

Els greixos saturats són perjudicials doncs afavoreixen que s’elevin les xifres de colesterol dolent que poden perjudicar al cor.

Es troben majoritàriament als productes envasats (snaks, galetes, brioixeria, productes precuinats…), també als fregits, carns i derivats làctics (sobretot formatges rics en greixos, crema de llet, llet sencera, mantega, gelats). Altres productes que també en porten són l’oli de palma i l’oli de coco.

Els greixos “trans” són els més nocius (pugen el colesterol dolent i baixen el bo), es tracta d’olis líquids que al processar l’aliment es transformen en greix sòlid.

Quan aneu a comprar mireu les etiquetes dels aliments; quan es refereixin a olis o mantegues vegetals parcialment hidrogenats es referiran bàsicament a greixos trans.

On posem els ous, greixos bons o greixos dolents?

La qualitat del greix que conté l’ou és bona doncs el contingut en greixos mono i poli-insaturats supera amb avantatge el contingut en greix saturat.

Com podem millorar l’elecció dels greixos?

No podem deixar de consumir greixos però sí millorar-ne el tipus

 • En lloc d’utilitzar mantega, mantega de porc, mantega vegetal i olis de coco o palma, podeu utilitzar margarina, oli d’oliva i oli de gira-sol.
 • En lloc de llet sencera i crema de llet millor llet semidescremada a partir dels 2 anys, descremada a partir dels 5 anys si hi ha sobrepès o abans si en consumeixen molta quantitat ( més de 2 gots de llet al dia).
 • En lloc de carn vermella, aus amb pell, carns tipus “burguer”, menuts (fetge, ronyons…) podeu escollir aviram sense pell, carn de porc sense greix i altres carns magres (una menció especial al conill), carn de vedella sense greix picada al moment a la vostra carnisseria, peix, fruits secs i llegums. Treieu el greix visible de les carns abans de cuinar-les.
 • En lloc de fuet, xoriço, mortadel·la,…escolliu pernil.
 • Millor cuinar al forn, a la planxa i al vapor que no pas fregir.
 • Millor pastissos casolans que no brioixeria industrial envasada.
 • Cuineu amb oli d’oliva, eviteu les mantegues.
 • Quan torneu reescalfar rostits o sopes, retireu la part solida de greix que acostuma a surar.
 • Eviteu els snacks salats com les patates xips, millor un grapat de fruits secs.
 • Afavoriu el consum de peix blau més d’un cop per setmana en substitució de la carn.

Per què cal cuidar la ingesta de greixos?

Nivells elevats de colesterol “dolent” són un factor de risc per a malalties cardio i cerebrovasculars en l’edat adulta. Per tant cal tenir cura en la ingesta de greixos en nens amb antecedents familiars d’hipercolesterolèmia o malalties cardio i/o cerebrovasculars.

El vostre pediatre us aconsellarà fer unes analítiques al vostre fill o filla per a mirar els nivells de colesterol en cas d’antecedents familiars sobretot si el nen o nena té alguna malaltia que s’associï a l’augment de colesterol com pot ser la diabetis, l’hipotiroïdisme, la hipertensió arterial, l’obesitat o pel fet de mantenir una vida sedentària.

Si voleu més informació podeu consultar aquí