2 febrer, 2016 Paido Salut Infantil

Intoxicacions a la llar

Els accidents a la llar són una font important de morbiditat i mortalitat infantil, ja siguin caigudes greus, cremades importants i també intoxicacions, que és el tema sobre el que parlarem.

Per parlar d’intoxicacions infantils a la llar cal entendre en primer lloc que, fins que no es demostri el contrari, la curiositat dels infants, sobretot fins els 5 anys, és infinita i, per tant, no es pot baixar la guàrdia en cap moment!

intoxicaciones-ninos-cuidado-lejia-productos-L-g1fZMD

http://www.escuelaenlanube.com/como-evitar-los-accidentes-infantiles-por-intoxicacion/

Per començar, fixeu-vos que productes tant comuns com el lleixiu i altres detergents acostumen a anar en envasos de plàstic de colors ben llampants. De fet, en general, tots els productes que s’utilitzen per la neteja de la llar van en envasos ben vistosos, és per aquest motiu que els nens no els han de tenir a l’abast ja que els hi cridaran molt l’atenció.

Com haureu vist si teniu nens petits, hi ha sistemes de retenció que s’adapten als armaris per evitar que el nen els obri, utilitzeu-los. Es millor un bon sistema de prevenció d’obertura d’armaris que no pas posar productes perillosos en armaris alts doncs, en aquest cas, s’afegeix el risc que el nen o nena s’enfilin a una cadira per arribar-hi i caigui.

Un altre cas és el dels medicaments, ja sigui pastilles dels pares que poden semblar confits, com xarops d’ús infantil amb colors vermells i taronja brillants. Malgrat els taps de seguretat no ens podem arriscar a que estiguin en llocs de fàcil accés. També podem prevenir ingestions accidentals de medicaments per part dels infants evitant prendre’n davant d’ells i sobretot no dient mai que són caramelets o bombonets! Recordeu que els nens aprenen moltes coses imitant als pares.

Les begudes alcohòliques també són productes tòxics per un nen. Eviteu deixar ampolles amb restes de beguda a llocs on el nen les pugui agafar.

Què cal fer a casa si un nen té una ingesta accidental d’un fàrmac, detergent o qualsevol altre producte tòxic?

. Si el producte ha entrat en contacte amb la roba, pell , ulls… en primer lloc treure la roba i netejar amb força aigua cara, ulls, mans i pell en general.

. No provocar mai el vòmit d’entrada, ni oferir aigua o llet.

. Contactar amb el Instituto Nacional de Toxicología (91 562 04 20), o bé el 112 i fer cas de les indicacions que recomanin.

Així doncs, per prevenir ingestions accidentals de fàrmacs i tòxics….

. Mantindrem fàrmacs, detergents, pastilles de rentavaixelles, boles de naftalina, restes d’alcohol, etc ben guardats i fora de l’abast del nen

. No canviarem ni fàrmacs ni tòxics dels seus envasos. No guardarem detergent en un envàs d’aigua doncs si el nen ho veu li pot provocar confusió.

. No prendre medicaments davant del nen, ni donar-li un xarop dient que és una “xuxe”.

. Educació! Explicar als nens que els productes de neteja i alcohol en general són perillosos per la seva salut i que mai han de prendre ells sols cap medicina.