2 novembre, 2015 Paido Salut Infantil

La nutrició els primers 1000 dies de vida

luzEls primers 1000 dies de la vida de l’infant són determinants perquè són una finestra única d’oportunitat per construir la salut a llarg termini.

El passat 6 d’octubre, la doctora Luz Santana, companya del departament de pediatria ambulatòria i màster en Gastroenterologia i Nutrició Pediàtrica per l’Hospital Sant Joan de Déu, va presentar al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona una xarrada sobre la importància de l’alimentació durant els primers 1000 dies de vida.

Els primers 1000 dies són determinants perquè és un període de creixement ràpid de diferents òrgans, funcions digestives, activitat cerebral i sistema immunitari. L’entorn de creixement i els costums de vida, amb especial atenció a la nutrició, condicionen en un 80% la nostra salut.

La nostra companya va explicar la importància d’una alimentació rica en ferro, àcid fòlic, iode i vitamina D en la dona gestant. Va repassar els beneficis de la lactància materna com a font de nutrients tals com àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga (ω3 i ω6), prebiòtics, proteïnes i glúcids, que afavoreixen el creixement i immunitat de l’infant, dóna energia i ajuda a prevenir al·lèrgies i infeccions , contribuint al desenvolupament cerebral del nadó.

També va donar consells sobre l’alimentació complementària que s’oferirà al nen a partir dels 6 mesos de vida i que podeu consultar en els nostres instructius, explicant el per què d’introduir aliments sòlids amb nous sabors i textures per desenvolupar hàbits alimentaris saludables. Dels 12 als 24 mesos, els nens tenen necessitats nutricionals específiques que cal tenir en compte: necessiten 7 cops més nutrients que un adult (per Kg. de pes corporal) per al seu correcte creixement i desenvolupament.

En aquesta xarrada es va presentar l’estudi Alsalma 2.0, un anàlisi quantitatiu de la ingesta de nutrients en nens menors de 3 anys.  El treball detecta un excés en la ingesta proteica a partir de proteïnes d’origen animal (llet de vaca i carn), molt per sobre de les recomanacions diàries d’ingesta que s’aconsellen i reforça evitar la introducció de llet de vaca abans dels 12 mesos de vida, inclús no abans dels 18 mesos.

Si voleu podeu consultar els resultats de l’estudi a

http://www.estudioalsalma.es/v_portal/apartados/apartado.asp