22 desembre, 2015 Paido Salut Infantil

M’han dit que té escarlatina…

escSovint quan els pediatres diagnostiquem una escarlatina els pares s’espanten i/o ens pregunten, “però aquesta malaltia no estava eradicada?”

L’escarlatina és una infecció bacteriana produïda per un estreptococ del grup A (Streptococcus pyogenes). Tot i que actualment no és tant freqüent ni greu com fa un segle, els pediatres en veiem més d’un cas al llarg de l’any.

Aquesta malaltia afecta als nens que tenen una infecció pel mateix germen a la faringe (unes “angines”) però també pot passar a nens amb una infecció estreptocòccica a la pell (impetigen).

Actualment és una malaltia lleu que es cura amb antibiòtic, però que s’ha de tractar bé per poder prevenir complicacions associades importants.

L’escarlatina és més freqüent en infants en edat escolar. La infecció estreptocòccica s’encomana a partir de persones que tenen aquest bacteri al nas o faringe i, que al tossir o esternudar, el transmeten a una altra persona o bé embruten objectes i superfícies que després un altre nen pot tocar. Recordeu que no ens cansem de dir que és molt important el rentat de mans per evitar infeccions? Per si cal, clicant aquí ho podreu refrescar.

Quan un infant té l’escarlatina acostuma a patir febre i mal de coll, també pot presentar mal de cap i mal de panxa. El pediatre que l’examini li trobarà el coll amb les amígdales inflamades i molt vermelles. Els ganglis del coll també solen estar inflamats. Al principi de la malaltia la llengua està blanquinosa i després passa a estar vermella i amb puntets, com si fos una maduixa. El més freqüent és que  24-48hores després d’haver començat a tenir febre apareixi la típica erupció. A vegades l’erupció pot aparèixer abans de la febre o inclús dies després d’haver tingut febre. L’erupció típicament és generalitzada, vermella , i amb un tacte com paper de vidre. Aquesta erupció comença a la cara , després la veiem als plecs del coll, aixelles, colzes i finalment es pot generalitzar. Està descrit que quan desapareix l’erupció la pell es pot descamar, però gràcies al tractament precoç és un fet que no observem sovint.

Però si l’escarlatina està produïda pel mateix bacteri que les “angines”, per què no totes les angines bacterianes tenen erupció?

Doncs perquè l’escarlatina està produïda per un tipus d’estreptococ del grup A que produeix una toxina que origina l’erupció.

Com podem saber que l’erupció i la febre és una escarlatina i per tant el nen ha de prendre antibiòtic?

Això és fàcil, el pediatre pot fer una prova ràpida per detectar la presència de l’estreptococ a la faringe del nen. Aquesta prova es diu faringotest i només necessita raspar suaument amb un cotó la mucosa de la faringe del nen i 5 minuts per a saber el resultat. Gràcies a aquesta prova es pot fer un diagnòstic més acurat i, sobretot, permet no donar antibiòtics quan no és una infecció bacteriana doncs hi ha infeccions víriques que poden presentar uns símptomes i signes similars però que no es curen amb antibiòtics.

El diagnòstic d’escarlatina anirà seguit d’un tractament antibiòtic que permetrà:

. que els símptomes del nen millorin ràpidament

. que el nen deixi d’encomanar a altres nens, doncs quan porti 24 hores de tractament antibiòtic ja no encomanarà

. que no apareguin complicacions, que són poc freqüents però greus (febre reumàtica,   glomerulonefritis, abscessos del coll, artritis, pneumònia)

Resumint

L’escarlatina és una infecció bacteriana que sobretot produeix febre, mal de coll i erupció, i que el pediatre pot diagnosticar fàcilment amb un faringotest i així poder recomanar l’antibiòtic necessari per curar al nen i evitar complicacions.