20 setembre, 2017 Paido Salut Infantil

Motxilles escolars, esquenes i nens

Les motxilles escolars tenen la funció de transportar els llibres i estris escolars de casa a l’escola i de l’escola a casa, dos viatges com a mínim cada dia que serà fet pels nens amb un pes a l’esquena.

Les motxilles que porten molt pes obliguen als nens a hiperarquejar l’esquena per a fer contrapès. Altres nens flexionaran cap endavant el tronc i el cap per mantenir l’equilibri. Un altre mal ús de la motxilla és carregar-la per una sola cinta, els nens van torçats….

Si el pes de la motxilla és excessiu o bé es transporta malament pot condicionar problemes a l’esquena del teu fill o filla, a la seva musculatura i articulacions, i a la llarga originar dolors d’esquena, espatlles i coll.

La motxilla ha de ser lleugera i tenir unes bones cintes, amples, gruixudes i toves per a les espatlles. Unes cintes estretes es claven a les espatlles i poden perjudicar la circulació de la sang. També és convenient que la part que es recolza a l’esquena sigui tova i gruixuda.

Es recomanable que la motxilla que porti el teu fill o filla no superi més del 10-15% del pes que té el nen o nena. Has d’ensenyar-li que les coses més pesades van al fons de la motxilla i que porti només el que necessitarà per aquell dia en concret.

Cal que la motxilla vagi ben posada a l’esquena, per les dues cintes a les espatlles i evitant que pengi.

A més a més, com sempre, estar en bona forma i tenir una musculatura sana afavorirà que no apareguin problemes de dolors musculars associats al mal ús de les motxilles i per això mantenir una bona activitat física diària també és important.

El web de l’esquena, espalda.org, presenta el “Tebeo de la espalda” on dóna consells a nens escolars i adolescents sobre com cuidar i protegir l’esquena en el dia a dia.

Nombrosos professionals de la salut i ensenyament , així com associacions de pares i mares, fa temps que han iniciat la campanya #sinmochilas que podeu seguir a Twiter.