8 novembre, 2017 Paido Salut Infantil

Que el teu bebè dormi és possible

Cada bebè té el seu ritme per a dormir.

Dins d’un grup d’amics amb fills d’edats semblants hi haurà els que han tingut “la sort” que el seu bebè dorm 8 hores seguides des de les poques setmanes de vida i també hi haurà pares de bebès que no dormen més de dues hores seguides. Entre aquests dos grups , a més a més, es pot trobar qualsevol combinació, bebès que dormen més de dia que de nit, bebès que es comencen a despertar així que els pares se’n van a dormir….i la majoria de cops bebès que uns dies dormen més que uns altres.

Així que neix un bebè passa les primeres hores “tranquil”, adaptant-se a la nova situació ambiental de temperatura, llum, sorolls… i a més en general , aquestes primeres hores, no té sensació de gana. Passat aquest primer dia les coses poden complicar-se, el bebè comença a tenir gana, la mare encara no té una bona pujada de llet, durant el dia va fent petits sons de 3-4 hores i quan comença la nit el bebè demana de menjar més sovint i a més a més no dorm les hores que ha estat dormint durant el dia.

No desespereu, mica en mica tot es va regulant.

Els primers mesos de vida els bebès tenen un ritme de son similar al que tenien durant la gestació, és a dir, independent de la llum solar. Per això van fent petits sons al llarg del dia i de la nit.

Els recent nascuts necessiten que maduri el seu “rellotge dia-nit” tal com el dels adults que tenim més son de nit que de dia. Es per això que els pediatres us direm que durant el dia el bebè ha de rebre llum natural. Es recomanable fer el passeig pel matí amb la llum del dia ja que la llum del sol inhibeix la producció de la melatonina, coneguda també com a “hormona” del son, i la foscor afavoreix alts nivells de melatonina que ens ajudaran a la conciliació del son.

Per tant aquests primers mesos de vida, fins als 3-5 mesos de vida, cal tenir paciència doncs a mesura que el sistema nerviós del bebè vagi madurant els pares aconseguireu que vagi sincronitzat les seves hores de dormir amb les vostres.

Això no vol dir que no pugueu adoptar mesures per a aconseguir que el bebè aprengui a dormir les hores de la nit que us convenen als pares, i així poder descansar tota la família:

  • Ofereix-li preses amb freqüència durant el dia
  • Tal com ja s’ha dit, és preferible passejar pel matí, aprofitant la llum del sol
  • Si sol dormir de dia és recomanable no posar-lo a dormir a les fosques i en silenci
  • Per la nit procureu posar-lo a dormir sempre a la mateixa hora i sempre amb la mateixa rutina com pot ser el bany relaxant, menjar i a dormir
  • Abans hem anomenat la melatonina. Si li dones el pit al teu bebè recorda que pots menjar aliments rics en triptòfan que és el precursor metabòlic de la melatonina: pollastre, formatges, llet, peix, nous, cireres, tomàquets, xocolata negra, avena, plàtans…

El consell resumit per a que el teu bebè acabi dormint bé? Fàcil!

Rutines, bons hàbits i, sobretot, paciència