30 maig, 2017 Paido Salut Infantil

Cadiretes del cotxe, sistema de retenció infantil, i-Size, Isofix… Parlem de SEGURETAT!

Si parlem sobre la seguretat infantil dins del cotxe la primera norma que cal esmentar és que els menors de 18 anys amb 1’35 metres d’alçada o menys han d’anar DE MANERA OBLIGATÒRIA en el seient de darrera del cotxe.

Cadiretes – sistema de retenció infantil (SRI) en el sentit contrari a la marxa, fins quan?

El fabricant determina com s’ha d’utilitzar la cadireta o SRI i cal mirar les instruccions, però sempre que sigui possible, per a major seguretat del nen o nena, s’haurà d’utilitzar preferentment un SRI que permeti anar en el sentit contrari a la marxa el major temps possible.

Es obligatori l’ús de SRI en el sentit contrari a la marxa?

La llei diu que no és obligatori ja que davant un SRI homologat és el fabricant el que estableix els criteris pel seu ús i instal·lació de manera més segura. Però, què és el que recomana la Direcció General de Tràfic? La DGT és categòrica: és recomanable que els nens i nenes viatgin, el major temps possible , en el sentit contrari a la marxa ja que amb aquesta maniobra s’aconsegueix reduir un 80% el risc de lesions greus.

Per què és tant important que el nen o nena viatgi en el sentit contrari a la marxa?

Es cert que molts cops podem pensar que no van còmodes o bé que “ja no caben” però la veritat és que viatjar en el sentit contrari a la marxa ofereix la màxima protecció als bebès i nens petits ja que en cas de col·lisió frontal es distribueix millor la força de l’impacte sobre el seu petit cos.

I si en el cotxe no caben 3 SRI al darrera, o bé han de viatjar 4 nens amb els seus corresponents SRI, què heu de fer?

En aquest cas el nen o nena, amb el seu SRI , pot anar al seient de copilot amb l’airbag desactivat.

Una altra excepció és el cas dels cotxes que només tenen dues places, en aquest cas el SRI pot anar al seient del copilot.

Què passa si has d’agafar un taxi?

Els taxistes que viatgen per la ciutat no estan obligats a dur SRI sempre que el nen o nena viatgi al seient de darrera. D’altra banda recorda que tens dues opcions: o bé pots portar la teva cadireta o SRI o bé pots demanar un taxi que porti SRI.

A qualsevol edat, si la seva alçada és 1’35 metres o més, el nen o nena pot anar al seient del copilot, però recorda que en cas d’accident els seients de darrera són més segurs

A què ens referim quan es parla de la i-Size? I,  què és l’Isofix?

La i-Size és una normativa europea sobre seguretat en SRI i afecta als nous SRI per a bebès i nens petits fins al voltant dels 4 anys. Està dissenyada en base als estudis més avançats en matèria de seguretat en SRI.

Gràcies a la i-Size:

  • Els infants tenen una major protecció de cap i coll. A més a més els SRI i-Size aporten una major protecció en cas d’impacte lateral.
  • Els bebès i nens petits fins als 15 mesos, com a mínim, han d’anar en SRI dissenyats per a viatjar en el sentit contrari a la marxa.
  • Els SRI i-Size s’acoblen als punts d’ancoratge Isofix del vehicle amb un sol clic. Cal utilitzar els sistemes Isofix per a facilitar la correcta instal·lació del SRI en el vehicle, a més a més els SRI i-Size s’adapten a quasi tots els vehicles que disposen d’Isofix.
  • Els SRI i-Size permeten escollir el SRI en funció de l’alçada del nen o nena. Desapareix l’elecció del SRI en funció del pes. Aquest fet permet que el nen o nena pugui utilitzar el mateix SRI durant més temps.

Quina és la cadireta o SRI més segur?

Aquest 2017 el RACE publica l’informe d’avaluació de diferents SRI en els que s’ha analitzat la seguretat en diferents impactes, facilitat i seguretat en la col·locació del SRI dins el vehicle, l’ergonomia, comoditat i presència de substàncies tòxiques en el teixit del SRI.

tabla-comparativa-sillas-infantiles-2017

Tabla de resultados del I Informe de evaluación de SRI 2017

 

 

Has de comprar una cadireta-SRI pel teu cotxe: què has de tenir en compte?

  • Comprova que el vehicle estigui adaptat i homologat pel l’ús del SRI que vols escollir segons les instruccions del propi SRI.
  • Després cal buscar el model que millor s’adapti a l’alçada del teu fill o fill tenint en compte el sentit de la marxa (FINS QUE ES PUGUI, PER MES SEGURETAT, EN EL SENTIT CONTRARI A LA MARXA)
  • També has de tenir en compte que sigui fàcil d’utilitzar, preferiblement amb els ancoratges Isofix del propi vehicle, o bé a través de la fixació amb els cinturons de seguretat del cotxe (menys segur que el sistema d’ancoratge Isofix)

Sembla que ja s’ha contestat també a què ens referim quan parlem de sistema Isofix: és la connexió rígida, permanent i segura entre el SRI i l’estructura del vehicle. El seu clic de bon ús minimitza el risc d’una col·locació incorrecta. Es un sistema increïblement segur en les proves de seguretat a les que sotmeten els SRI.

NO OBLIDIS LA SEGURETAT QUAN VIATGIS EN COTXE AMB ELS TEUS FILLS