17 de novembre, dia del prematur

14 novembre, 2017
14 novembre, 2017 Paido Salut Infantil

17 de novembre, dia del prematur

Unitats de cures intensives neonatals s’omplen de mitjons de colors, un símbol de la resistència d’aquests petits lluitadors.

Però d’on ve la simbologia dels ‘mitjons per la vida’ (Socks for life)?

Socks for Life és una iniciativa de l’ EFCNI http://www.efcni.org/ (Fundació Europea per la Cura dels Nens Prematurs) creada per famílies i de la qual formen part organitzacions de pares de nadons nascuts prematurs arreu del món. Pretén fer difusió de temes mèdics i socials entorn el part prematur, i a l’hora  treballar conjuntament amb els professionals dins i fora de l’hospital (infermeres, metges, especialistes mèdics, psicòlegs) per millorar l’atenció i la qualitat de vida d’aquests nens.

Cures centrades en el desenvolupament i en la família (CCDF)

Què vol dir i per què?

En les darreres dues dècades del segle XX, les millores tecnològiques van permetre augmentar molt la supervivència de nadons prematurs: nous aparells per ajudar a la respiració, fàrmacs per ‘madurar’ els òrgans, sistemes de monitorització sofisticats…. Però, des d’inici del segle XXI, l’avenç més destacat en les cures neonatals als països occidentals ha estat pas de caire tecnològic, sinó de caire ‘humà’.

Les modernes UCI neonatals han introduït les anomenades ‘Cures centrades en el desenvolupament i en la família ‘.

Els pares passen hores, o dies sencers sense restricció d’horaris, al costat dels seus petits, acompanyant-los en la difícil trajectòria que suposa desenvolupar-se fora de l’úter matern. Fan mètode kangur (pell a pell), col·laboren amb les infermeres en les cures bàsiques (alimentació, canvis de bolquer, massatges..) i participen en la presa de decisions terapèutiques com un membre més de l’equip assistencial.

S’estimula l’alimentació amb llet materna, en el seu defecte llet de banc, l’única que poden prendre els primers dies els nadons prematurs extrems.

Es manté un ambient silenciós i amb llum atenuada per respectar la son dels petits, i es fa tot el possible per protegir-los del dolor que poden provocar alguns procediments necessaris per la seva supervivència.

Quan són dins la incubadora, se’ls col·loca dins ‘nius’ de contenció per que estiguin en postures el més semblants possible a la que tindrien dins l’úter matern.

Aquest nou enfocament ha suposat un augment impressionant en la qualitat de la medicina neonatal, tant pels nadons com la percebuda pels seus pares. Els nadons estan més protegits i els pares es senten més segurs.

I ja són molts els estudis científics que demostren que aquest nou enfocament té un impacte positiu en la supervivència, en la qualitat de vida i en el neurodesenvolupament dels nens que han estat prematurs.

La Unitat de Nounats de l’hospital Dexeus va ser una de les pioneres en la introducció del mètode kangur per iniciativa de les infermeres, a principis dels 90’. Actualment la nostra Unitat segueix els principis de les CCDF i mira de millorar contínuament en la seva aplicació.mar i leire

En aquest camí cap a l’excel·lència, estem acompanyades per iniciatives externes de diferents tipus envers les quals volem manifestar un gran agraïment, compartir amb les famílies dels nadons:

  • Dits petits (www.ditspetits.org), un grup de fotògrafs voluntaris que venen cada divendres a prendre imatges dels nadons per regalar-les als pares neo1
  • ‘Pulpitos solidarios’ (pulpitossolidarios.es), un grup de teixidores també voluntàries distribuïdes al llarg del país, que elaboren uns popets de ganxet per acompanyar els petits quan els pares no hi són. Les fotos i els popets, a més, ajuden als pares a veure els seus nadons amb un enfocament diferent, menys dramàtic.
  • Banc de llet materna (www.bancsang.net/donants/banc-llet-materna) amb totes les seves donants, que contribueixen de manera directa i impactant a millorar la supervivència dels prematurs extrems.

 

,