36a Jornada de Pediatria Ambulatòria

21 febrer, 2022
21 febrer, 2022 Paido Salut Infantil

36a Jornada de Pediatria Ambulatòria

Com cada any PaidoSalutInfantil ha organitzat la seva Jornada de Pediatria Ambulatòria, aquest any ha estat l’edició número 36. La jornada d’enguany ha comptat amb la participació de personal de l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona, personal de PaidoSalutInfantil i la col.laboració excepcional del Dr Ferran Campillo, pediatre a l’única Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica que està ubicada a La Garrotxa.

La pandèmia ha influït en la Jornada d’aquest any ja que ha tornat a fer-se de manera digital.

Les temàtiques que s’han tractat han intentat incloure temes d’interès pràctic per a tots els pediatres connectats.

En primer lloc la Dra Grisel Vilagrasa, pediatra de primària i gran experta en malalties infeccioses, va presentar un repàs del que havia passat aquests dos anys amb el virus del COVID-19. Va fer èmfasi en el per què cal vacunar als nostres infants en front el SARS-CoV2.

A continuació, 3 psicòlogues de PaidoSalut Infantil, la Xènia Moliner, l’Anna Claret i la Georgina del Valle van presentar una taula rodona sobre l’impacte de la pandèmia en la salut mental infantojuvenil. La precarietat econòmica en algunes famílies i el fet de la poca mobilitat durant el període dur dels confinaments ha fet que els darrers mesos hagi augmentat els diagnòstics d’ansietat, trastorns comportament alimentari, pors,…els infants i joves han patit el mateixos nivells d’ansietat que els adults des de l’inici de la pandèmia, amb símptomes d’ansietat, depressió, insomni i problemes d’atenció entre molts d’altres…

Es va canviar completament de tema i seguint amb l’interés pels motius de consulta a l’atenció primària el doctor Ivan Domènech, otorinolaringòleg a AMiQ a l’Hospital Universiari Dexeus ens va presentar qüestions molt pràctiques sobre patologia de l’oïda mitja. Un dels missatges que ens va deixar: evitar l’ús indiscriminat d’antibiòtics sistèmics en portadors de drenatges transtimpànics ja que el tractament tòpic és igual d’efectiu i a més a més no té els efectes secundaris dels antibiòtics sistèmics.

A mig matí vam dedicar una bona estona a la Salut Planetària gràcies al doctor Ferran Campillo que ens va explicar tot el que podem fer des de primària per atendre la salut mediambiental de les nostres famílies ja que malgrat que els menors de 5 anys són només el 12% de la població mundial, aquest reben el 43 % de la càrrega de malalties d’origen ambiental… cal atendre el risc de pesticides en l’ambient de les famílies, hàbit tabàquic, aficions de risc, lloc de treball dels pares, on viu la família, quant contacte té la família amb la natura…els pediatres hem d’entrar en acció i les noves Unitats de Salut Mediambiental PEHSU ens poden ajudar.

La doctora Paula Serrano, neonatòloga a l’H.U Dexeus, ens va presentar uns tips sobre atenció del prematur en les consultes de primària. Un d’ells relacionat amb l’alimentació. Alimentació complementària als 6 mesos segons la maduresa del nen i sempre que el pes mínim estigui al voltant dels 5 Kg.

I va finalitzar la doctora Mariona Roger, pediatra a PaidoSalutInfantil, membre del Grup de Treball de Vacunes de la Societat catalana de Pediatria i gran experta en el tema. La Dra Roger va anar contestant una a una les preguntes que van anar arribant al xat de la Jornada. A recordar: importància en la protecció individual en front a la malaltia meningocòccica dels nostres pacients amb totes les vacunes disponibles i a les edats de risc, malgrat que no estiguin sistematitzades. No va deixar de banda la recomanació en front la malaltia per rotavirus en els lactants , la possibilitat de protegir a tots els menors de 5 anys amb les vacunes de la grip actualment disponibles, intramusculars o intranassals, la protecció del noi adolescent en front del virus del papil·loma oral i molts altres temes que va anar contestant amb rigor i professionalitat.

Esperem que el proper any pugui ser presencial!

 

, , , , , , , , , ,
contacte

Ens trobaràs a:

contacte