Quan comencem a oferir alimentació sòlida o semisòlida al lactant que ha estat 6 mesos succionant possiblement els primers cops ens digueu que és “com si s’ennuegués” “com si volgués vomitar” “com una arcada”.
El més segur és que aquestes situacions responguin al que és el reflex d’extrusió. Aquest reflex fa que el lactant que només s’alimenta succionant la llet materna o de fórmula, quan nota una cosa sòlida a la boca, iniciï una sèrie de moviments amb la llengua per treure aquest sòlid de la seva boca. De fet , aquest reflex, és una manera de protegir-se d’un ennuegament.
El reflex d’extrusió és normal els 6 primers mesos de vida i és habitual que al començar l’alimentació complementària, fins que el bebè no s’acostumi al sòlid, el presenti. Es qüestió de dies, no patiu, si el lactant està preparat per començar aliments més enllà de la llet, acabarà “perdent” aquest reflex.
I quan està preparat per menjar altres aliments que no siguin llet?
Per a que el lactant pugui iniciar l’alimentació complementària necessita:
- Tenir al menys 6 mesos de vida, individualitzant en prematurs o nens que pateixin alguna malaltia
- Que es pugui mantenir assegut
- Que estigui interessat en el menjar
- Que sigui capaç d’agafar coses amb les mans i posar-se-les a la boca
- Que perdi el reflex d’extrusió
Un cop la vostra filla o fill compleix els anteriors requisits haureu d’anar amb compte amb una sèrie d’aliments que tenen un major risc d’ennuegament, aquests aliments acostumen a ser de textura dura ( fruits secs sencers, pastanaga i poma crues…) , textura fibrosa ( pernil ibèric, salsitxes…) i de forma rodona (raïm, cireres, olives).
Però atenció, que tinguin risc d’ennuegament no vol dir que no en puguin menjar. Tenen risc d’ennuegament si s’ofereixen sencers o a trossos grans però els poden menjar si els fem a trossos petits o bé triturats com per exemple les ametlles. No podem donar ametlles senceres a un lactant però no podem deixar de banda les qualitats nutricionals de les ametlles, així doncs afegir farina d’ametlles en algunes preparacions enriqueix el plat amb fibra, proteïnes, vitamines B i E, greixos saludables, ferro, calci i fòsfor.
I si s’ennuega?
A banda de recomanar-vos que us formeu en Reanimació Cardiovascular Bàsica, us adjuntem un link de la Fundación Española del Corazón en el que una infermera experta ens explica les maniobres inicials de desobstrucció de la via aèria.