3 setembre, 2015 Paido Salut Infantil

Donació de llet materna. A quins nens ajuda?

lletEls prematurs extrems o de molt baix pes (menys de 1500gr al néixer) que han d’ingressar a les Unitats de Cures Intensives Neonatals, són nadons d’alt risc per a moltes patologies i a més a més els seus òrgans interns són immadurs.

El més beneficiós per a ells seria que només fossin alimentats amb llet materna doncs la llet materna els protegeix d’infeccions , ajuda a la maduració del seu sistema digestiu i disminueix el risc de complicacions greus a nivell intestinal.

També és l’alimentació recomanada en nadons que han estat operats de l’aparell digestiu, atès que facilita la recuperació intestinal.

En ocasions, les mares d’aquests nadons d’alt risc, no tenen prou producció de llet, ja sigui perquè ha estat un part de bessons com també per diferents complicacions maternes post part. En aquests casos, els metges neonatòlegs recorren a la llet humana de banc.

 Qui pot ser donant?

Gairebé totes les mares que alleten un nadó i tenen llet suficient, poden donar llet a altres nadons. Les condicions bàsiques són estar sana i tenir uns  costums de vida saludables.

No poden donar llet les mares que consumeixen tòxics (tabac, alcohol, drogues), ni amb malalties infeccioses o cròniques determinades (virus de l’hepatitis B o C i VIH).

 Com es pot fer donant de llet materna?

A Catalunya existeix un Banc de Llet, vinculat al Banc de Sang i Teixits (BST), i amb múltiples centres arreu del territori. Els passos a seguir són:

1-Cal posar-se en contacte amb el Banc de Llet i identificar-se com a donant

     . Telèfon 93 557 35 00 de Barcelona

     . 

     . Podeu consultar  web bancsang.net/bancdellet

     . Facebook .com/bancdellet

2- En una entrevista mèdica, un professional del BST ajuda a respondre un breu qüestionari i sol.licita el consentiment per extreure una mostra de sang a la mare per descartar malalties.

3- Si les analítiques són correctes, el professional del BST explicarà a la mare com extreure’s la llet i com conservar-la fins a l’entrega. A més, li proporcionaran un tirallet i els envasos especials per a conservar-la.

4-El banc de llet passarà a recollir la llet pel domicili de la mare.

 La donació de llet materna contribueix a salvar vides de nadons prematurs o amb problemes intestinals greus

Per a més informació http://www.bancsang.net/donants/banc-llet-materna/