El mal de panxa, una de les consultes més freqüents a la consulta

27 desembre, 2021
Posted in General
27 desembre, 2021 Paido Salut Infantil

El mal de panxa, una de les consultes més freqüents a la consulta

El mal de panxa és un símptoma molt freqüent a les nostres consultes.

Podem trobar-nos amb pacients que tenen un dolor abdominal agut i en poques hores acaben sent intervinguts, com per exemple una apendicitis. També podem trobar dolors abdominals més recurrents sense necessitat de tractament agut.

Quins són els signes que us han de fer pensar que el vostre fill o filla requereix un tractament agut?

. Dolor que s’acompanya de pàl·lidesa, mal color, postració, que a més a més comença a vomitar i cada cop els vòmits adquireixen una coloració verdosa ( vòmits biliosos), deposicions negres o vermelles. Un dolor en el que el nen gairebé no pot caminar i a més a més el dolor està localitzat en una part concreta de l’abdomen i a l’intentar tocar-lo està molt dur…. possiblement en aquesta situació no dubtareu i anireu a un centre d’urgències hospitalàries ja que una possibilitat pugui ser una apendicitis aguda.

Quin són, però, els tipus més freqüents de dolor abdominal que ens trobem a la consulta?

. Dolors que no interfereixen en la vida de l’infant, que anuncien que tenen mal de panxa però no presenten cap altre símptoma, ni febre ni pèrdua de la gana, ni vòmits…mirarem en aquest cas el ritme deposicional…molts infants petits fan retenció de femtes perquè en aquell moment tenen altres interessos i la retenció de femtes acaba provocant un restrenyiment amb les molèsties abdominals que suposen.

. Dolors abdominals que acompanyen diferents processos vírics com la grip, la COVID, unes angines…

. Dolors recurrents en els que podeu detectar aliments relacionats amb el dolor com ingesta de llegums, cereals, sucres…i que poden estar relacionats en la malabsorció alguns hidrat de carboni presents a la dieta. Ens va molt bé si feu una mica de calendari del mal de panxa.

. Dolors inespecífics però que s’acompanyen de canvis en l’estat d’ànim, diarrees intermitents, pèrdua de la gana, un dolor que desperta al nen quan dorm…possiblement el vostre pediatre us recomanarà fer algun tipus d’estudi…

. i el malson d’infants, famílies i pediatres; el dolor abdominal recurrent (DAR) , que és un dolor localitzat a l’abdomen, d’intensitat suficient per a interrompre l’activitat del nen, habitualment major de 4 anys. La definició de DAR ha d’incloure un mínim de tres episodis en els darrers 3 mesos. Es més freqüent en nenes. De vegades s’acompanya d’altres símptomes com mal de cap, mal color, febreta… i un 90 % no té una causa orgànica concreta, és a dir, per moltes proves que es facin no es troba la causa pel que es pressuposa que els seu origen és emocional ( ” els nervis se li posen a la panxa”).

Com sempre, consulteu amb el vostre pediatre, però penseu que hi ha dolors abdominals que requereixen un estudi i tractament agut i d’altres que es poden estudiar ambulatòriament sense urgència

, , , , , , , , ,
contacte

Ens trobaràs a:

contacte