15 setembre, 2015 Paido Salut Infantil

El nen té mocs i febre. Està refredat? Té la grip?

Influenza-Immunizing-ChildrenPrimera setmana d’escola… Les escoles bressol ja fa dies que funcionen… En breu els pediatres començarem a visitar nens amb mucositat i febre i a més a més, quan comenci a fer fred, no faltarà, com cada any, la grip.

Quan té el nen un refredat comú o bé una grip? Com ho poden diferenciar els pares?

Tant el refredat com la grip són malalties provocades per virus, el més freqüent en el cas del refredat és el rinovirus i en el cas de la grip l’influenza.

En general el refredat apareix de forma més progressiva amb mocs durant uns dies, una mica de tos seca, ulls plorosos, nas tapat, esternuts,  febre que no acostuma a ser molt alta o de vegades inclús sense febre. El nen està refredat i el més freqüent és que pugui mantenir la seva activitat i segueixi tenint ganes de jugar. No sembla que li faci mal quan empassa, menja més o menys com sempre i no té altres símptomes com per exemple mal de cap o dolors musculars. Al llarg de l’any es poden tenir fins a 5 o més episodis de refredat comú.

D’altra banda la grip té una aparició més “brusca”, d’un dia per altre el nen fa febre, que pot ser alta, només té ganes d’estar estirat, sense ganes de jugar. Té dolors musculars, ens pot dir que té mal de cap, menja menys i li fa mal el coll quan empassa i té tos. De vegades també pot presentar nàusees i vòmits. La grip és una malaltia que es concentra sobretot durant els mesos que fa més fred i es passa només un cop a l’any.

De vegades, els símptomes d’una i altra malaltia poden no ser tant categòrics com semblen. Recordeu que, com sempre, si la febre dura més de 24-48h o bé l’estat general del nen preocupa, cal consultar amb el pediatre1.

No hi ha cap medicament per curar ni la grip ni el costipat. Les dues malalties tenen el mateix tractament que serà mantenir al nen el més confortable possible, administrar el tractament per la febre2 quan sigui necessari i oferir líquids en abundància. Netejeu el nas del nen amb suero fisiològic, si cal el pediatre us ensenyarà com fer aquests rentats. El banys amb aigua calenta ajuden a estovar la mucositat.

El contagi de les dues malalties és a través de l’aire i de les mans i per tant, per evitar el contagi, és important recordar rentar-se sovint i bé les mans3.  També s’aconsella fer servir mocadors d’un sol us i després llençar-los a una bossa que es mantindrà lligada. Altres recomanacions seran: tapar-se la boca i nas quan s’esternuda o es tus i ventilar un parell de cops al dia les habitacions on hi hagi algú malalt.

No hi ha vacunes per a prevenir el refredat, però sí per a prevenir la grip. En breu parlarem de les recomanacions sobre la vacuna antigripal.

1 pediatriadexeus.com/el-nen-te-febre-quan-he-de-consultar-amb-el-meu-pediatre/

2 pediatriadexeus.com/conceptes-basics-sobre-la-febre-en-els-nens/

3 pediatriadexeus.com/rentar-be-les-mans-es-important/

 

,