#El VPH és cosa de tOts

7 març, 2019
Posted in General
7 març, 2019 Paido Salut Infantil

#El VPH és cosa de tOts

Amb la finalitat de fer difusió sobre les malalties que pot originar la infecció pel virus del papil·loma humà (VPH), la International Papilloma Society va proposar que es dediqués un dia a l’any, concretament el 4 de març, a parlar d’aquesta infecció.

I per què cal parlar-ne?

Sent breus direm que cal parlar-ne doncs la infecció pel VPH provoca, tant en homes com en dones, càncer.

Els experts expliquen que un 80 % de la població entrarà en contacte amb aquest virus un cop a la seva vida , d’aquest 80% un 10% patirà una infecció persistent pel VPH durant tota la seva vida i això pot fer que acabi patint un dels càncers associats a aquesta infecció, el més freqüent el càncer de coll d’úter en les dones.

Per cada dos càncers que provoca el VPH a les dones, en produeix un als homes.

A més a més de càncer de coll d’úter, el VPH també és responsable d’un alt percentatge , tant en dones, com també en homes segons localització, dels càncers de cap i coll (orofaringe, laringe, boca…), anus, penis, vulva i vagina. A més a més el VPH és el principal responsable de les berrugues anogenitals, també, tant en dones com en homes.

I la detecció precoç del càncer provocat pel VPH?

Doncs en aquest cas les dones que es fan les revisions anuals ginecològiques poden tenir cert “avantatge” respecte als homes en quant a la detecció precoç del càncer , ja que en els homes només es descobreixen les lesions provocades pel VPH quan el càncer ja és visible.

La vacunació en front el VPH

Com sabeu, des de fa uns anys, podem prevenir la infecció per VPH gràcies a la vacunació en front al virus.

Si l’objectiu és eradicar la infecció per VPH està clar, tal com diuen els experts, que cal vacunar tant a les dones com als homes. Com que la infecció pot ser adquirida en la primera relació sexual, el major benefici de la vacuna el tindrà l’adolescent, noi o noia, que es vacuni quan encara no hagi iniciat cap relació sexual.

Al nostre país la vacunació en front al VPH està finançada en noies als 12 anys de vida. Es tracta d’una vacuna eficaç i segura i que, en funció de l’edat a la que s’administri, necessitarà de dues o tres dosis.

Així doncs les noies ja fa anys que es vacunen, però, i els nois?

Des d’aquest 2019, el Comité Asesor de Vacunas de la Asociación Española de Pediatría, recomana la seva administració en nois adolescents, tal com ja fan des de fa temps altres països com Itàlia, Regne Unit, Noruega i Àustria en el cas d’Europa.

Pots seguir la campanya #vphescosadetodos

Si tens dubtes sobre la vacunació del teu fill o vols vacunar al teu fill contra el VPH pregunta al teu pediatr@ ja que al Departament de Pediatria de l’Hospital Universitari Dexeus disposem de la vacuna en front el VPH

, , , , ,