Embaràs segur SENSE alcohol

17 setembre, 2022
17 setembre, 2022 Paido Salut Infantil

Embaràs segur SENSE alcohol

El trastorn de l’espectre de l’alcoholisme fetal (TEAF) fa referència a una sèrie d’alteracions que  pot presentar un infant en cas que la seva mare biològica hagi consumit qualsevol quantitat d’alcohol durant l’embaràs.

Les alteracions, totes irreversibles, poden correspondre a discapacitats físiques i/o cognitives i intel·lectuals, problemes d’aprenentatge i de comportament.

Dins del TEAF hi ha una forma greu de presentació que és la síndrome alcohòlica fetal (SAF). L’infant afectat per una SAF presentarà malformacions físiques sobretot a nivell craniofacial, retard en el creixement ( intrauterí i postnatal) i alteracions en el seu sistema nerviós central que comportaran dèficits cognitius amb alteració del comportament i de l’aprenentatge:

 • Malformacions facials: plec nasolabial llis, llavis fins, ulls petits, etc
 • Microcefàlia o alteracions del desenvolupament del cervell
 • Talla i pes baixos
 • Dèficit en la coordinació
 • Trastorn per hiperactivitat i dèficit d’atenció
 • Problemes en la capacitat memorística
 • Dificultats d’aprenentatge
 • Dèficit de raonament
 • Problemes de succió i de son en els nadons
 • Problemes d’audició i de vista
 • Problemes de cor, de ronyó, malformacions esquelètiques

Contràriament al que es creu, els TEAF no afecten només a un gran percentatge d’infants adoptats a països de l’est d’Europa, l’estimació de la incidència al nostre país parla de la possibilitat d’afectació de 900 nadons afectats a l’any. Si mirem en el conjunt de l’estat, prop de 5000 infants neixen cada any a Espanya amb TEAF.

La dificultat del diagnòstic en les primeres etapes de la vida de l’infant i la pressió de la indústria de begudes alcohòliques, segurament han contribuït a que es tingui poca consciència sobre aquesta greu problemàtica de salut pública.

Per recordar aquest problema, cada 9 de setembre es celebra el dia mundial del TEAF fent-ne menció a diferents mitjans públics com ha fet aquest any El Periódico de Catalunya.

Totes les conseqüències de la ingesta d’alcohol durant la gestació són totalment irreversibles però es poden prevenir en un 100% , és a dir, no beure cap quantitat d’alcohol durant la gestació preveu 100% un possible TEAF. Per això és tant important que la dona que busqui una gestació no begui cap quantitat d’alcohol des del moment que decideixi quedar-se embarassada.

PROBLEMA: Les dades presentades pel Ministerio de Sanidad sobre la prevalença del consum d’alcohol durant la gestació parlen de prop de 40-60% de les gestants del nostre entorn.

Els efectes de l’alcohol en un fetus es poden produir en qualsevol trimestre durant la gestació, ja que el desenvolupament del sistema nerviós central es dona durant tot l’embaràs i independentment del tipus d’alcohol i de la quantitat que se’n consumeix.

No hi ha cap període o trimestre segur per consumir alcohol durant l’embaràs

Els TEAF no tenen cura, però identificar als infants amb aquests trastorns i intervenir precoçment per ajudar-los tant des de l’àmbit mèdic com des de l’aprenentatge i de socialització pot ajudar-los a aconseguir tot el seu potencial.

, , , , , , , , , , ,
contacte

Ens trobaràs a:

contacte