Febre i tos, és la grip? un refredat? i la bronquiolitis? la covid?

28 desembre, 2021
Posted in General
28 desembre, 2021 Paido Salut Infantil

Febre i tos, és la grip? un refredat? i la bronquiolitis? la covid?

Grip o refredat?

Per definició la grip és una malaltia en la que, de manera sobtada, apareixen els símptomes. Aquests símptomes els dividim en generals i respiratoris, i per a que la malaltia pugui ser considerada grip cal que el pacient tingui al menys un dels quatre símptomes generals (febre, malestar general, mal de cap , dolor muscular) i , també al menys, un dels tres símptomes respiratoris (tos, mal de coll, dificultat per respirar), tot això en absència d’una altra sospita diagnòstica. Durant la grip els infants estan molt decaiguts, sense ganes de jugar…i, a part dels símptomes esmentats, també poden presentar vòmits, diarrees i esternuts, tot i que aquests són símptomes menys freqüents.

El refredat comú apareix de forma més progressiva: mocs durant uns dies, una mica de tos seca, ulls plorosos, nas tapat, esternuts, febre que no acostuma a ser molt alta o de vegades inclús sense febre. El nen refredat, generalment, pot mantenir la seva activitat i segueixi tenint ganes de jugar. No sembla que li faci mal quan empassa, menja més o menys com sempre i no té altres símptomes com per exemple mal de cap o dolors musculars.

Al llarg de l’any es poden tenir fins a 5 o més episodis de refredat comú, però, en cas de patir-la, només un episodi de grip.

Es possible que el vostre pediatre realitzi una determinació de virus influenza en secrecions respiratòries en cas que sospiti que el vostre fill pugui estar patint una grip. Es tracta d’un test ràpid, gens agressiu i molt fiable, que es realitza a partir de secrecions de vies respiratòries (moc nassal o del coll). El test ajuda a confirmar el cas de grip, evitant així tractaments innecessaris com podrien ser els antibiòtics.

De vegades, els símptomes d’una grip i d’un refredat poden no ser tant categòrics com semblen. Recordeu que, com sempre, si la febre dura més de 24-48h o bé l’estat general del nen preocupa, cal consultar amb el pediatre.

No hi ha cap medicament per curar ni la grip ni el refredat. Les dues malalties tenen el mateix tractament que serà mantenir al nen el més confortable possible, administrar el tractament per la febre quan sigui necessari i oferir líquids en abundància. El banys amb aigua calenta ajuden a estovar la mucositat i faciliten que els rentats nassals amb sèrum fisiològic siguin més efectius.

El contagi de les dues malalties és a través de l’aire (gotes de secrecions respiratòries al tossir o esternudar) i de les mans i per tant, per evitar el contagi, és important recordar rentar-se sovint i bé les mans.   També s’aconsella fer servir mocadors d’un sol ús i després llençar-los a una bossa que es mantindrà lligada. Altres recomanacions seran: tapar-se la boca i nas quan s’esternuda o es tus i ventilar un parell de cops al dia les habitacions on hi hagi algú malalt.

I la bronquiolitis?

La bronquiolitis és una infecció dels pulmons, concretament dels bronquis més fins, i acostuma afectar a nens petits, generalment per sota dels 2 anys. La seva causa, a l’igual que el refredat comú (rinovirus) i la grip (virus influenza), és un virus, el més freqüent el virus respiratori sincitial. També és una infecció que, com la grip, apareix durant els mesos de més fred.

Els nens comencen amb uns símptomes típics de refredat amb mocs al nas, tosseta i de vegades febre, i molts cops mantenen aquests símptomes una setmana sense que la malaltia passi d’aquí. D’altres nens, però, als 2 o 3 dies d’haver iniciat els símptomes empitjoren, ja que els bronquis es van inflamant i omplint de mucositat. Els nens comencen a tossir més sovint, respiren ràpid i amb dificultat, amb soroll de xiulets que de vegades els poden sentir els pares sense que el pediatre utilitzi el fonendoscopi. També es disposa d’un test ràpid per a detectar la presència del virus respiratori sincitial en les secrecions respiratòries del lactant.

A l’igual que la grip la seva durada habitualment és d’una setmana i tot i que la majoria de nens es recuperen del tot, en alguns quedarà una major sensibilitat per a repetir els mateixos símptomes de la bronquiolitis si és refreda els mesos següents.

Evitar la llar d’infants els primers mesos de vida és un factor important per evitar patir aquestes malalties. Altres maneres de prevenir el contagi d’aquestes malalties, no ens cansem de repetir-vos-ho, és una bona higiene de mans, l’ús de mascaretes per part dels cuidadors del nen o nena en cas que el cuidador estigui malalt, i la vacunació antigripal, específica per protegir a l’infant del contagi de la grip, de la qual ja n’hem parlat altres cops.

Una bona notícia dels darrers mesos és la vacuna contra el virus de la bronquiolitis en mares gestants, tot i que encara està en fase experimental.

I la Covid-19? En parlem en un post a part

Malgrat tot recordeu, en cas que el vostre nen o nena presenti malestar general amb símptomes respiratoris, consulteu amb el pediatr@

 

, , , , , , , , , ,
contacte

Ens trobaràs a:

contacte