Típica d’aquestes dates la consulta “el nen s’ha menjat boletes del boix grèvol, passa res?” Doncs sí que passa sí, ja que segons el nombre de boletes que es mengi pot patir una intoxicació i, possiblement més d’un cop, algun infant s’haurà endut un rentat d’estómac per aquest “accident” que, com d’altres, amb unes mesures preventives, s’hauria pogut evitar.
Quines mesures preventives s’han de tenir en compte de cara a preparar els ornaments nadalencs per adornar una llar on viuen nens menors de 5 anys?
. Mantenir les plantes de Nadal (Poinsettia), el vesc i el boix grèvol a llocs on el nen no hi pugui arribar. El major risc d’ingestió accidental de les boletes de vesc i boix grèvol està en nens entre 9 mesos i 2-3 anys, doncs alguns de 9 mesos ja gategen i els nens de 2-3 anys tenen una curiositat sense límits. La ingesta d’aquestes baies pot produir des d’irritabilitat gàstrica fins a intoxicacions greus en cas que prenguin més de 15-20 baies.

Vesc
. Escollir preferiblement un arbre de Nadal que pugui ser reutilitzable doncs els de plàstic acostumen a pesar menys que els naturals. En cas que sigui natural vigileu que la base sigui prou ample per evitar que bolqui. No posarem l’arbre de Nadal en una zona de pas, ni tampoc prop d’un lloc amb risc que prengui foc. Si és sintètic es procurarà comprar l’arbre resistent al foc.
. S’evitarà adornar l’arbre amb boles fràgils, sovint de vidre. Serà més segur utilitzar ornaments de plàstic, cartró, roba….i en cas de ser ornaments petits, que quedin molt ben fixats a les branques de l’arbre.
. Sobre el pessebre és molt important que, si inclou figuretes petites, estigui fora de l’abast del nen, doncs les figuretes poden arribar a ser objectes molt bonics i cridaners per un nen petit que té el costum d’investigar també les coses posant-les dins la boca, amb el conseqüent risc d’ennuegament. Es pot anar fent un pessebre els primers anys del nen amb figures grans i al llarg dels anys anar-hi incloent les peces més petites. Qualsevol ornament que càpiga en la boca d’un nen no ha d’estar al seu abast. Si voleu donar la sensació de neu recordeu que la farina no és tòxica.
. El Tió de Nadal aparentment té pocs riscos, però vigileu que no estigui prop d’una font de foc i que no tingui peces petites que es pugui separar (el nas, una pipa, ulls de plàstic…) i acabar dins la boca de l’infant.
. Si s’utilitzen llums ornamentals, vigileu on les compreu, que portin el segell CE. Poseu-les de manera que el nen no les pugui tocar ( i cremar-se), arrencar (i que li passi el corrent), ni fer-se un “collaret” (i ofegar-se)…Si les guardeu d’un any per altre vigileu que estiguin en bones condicions abans de tornar a utilitzar-les.
. Eviteu deixar espelmes enceses si no esteu pendents de l’infant.
Són totes mesures senzilles per prevenir accidents a la llar!
Podeu consultar l’origen del text a http://www.seguridadinfantil.org/