26 maig, 2016 Paido Salut Infantil

Gaudir dels banys amb seguretat

OLYMPUS DIGITAL CAMERAArriba el bon temps, època d’anar al mar o a la piscina amb els nens i passar-ho bé. Però per poder passar-ho bé de veritat i no tenir cap ensurt, cal que es tingui molt present la seguretat del nen o nena a la piscina o al mar. Per aquest motiu us presentem la cheklist que cal repassar en aquest context.

La importància de parlar d’aquest tema es deu a que cada any, per desgràcia, hi ha ofegaments infantils. A més a més  la majoria passen en piscines privades.

L’ofegament és la segona causa de mort accidental en menors de 19 anys, sent la primera causa l’accident de trànsit.

La Asociación Nacional de seguridadinfantil.org presenta un post sobre aquest tema amb una frase que cal tenir present: només 6 cm d’aigua poden provocar un ofegament infantil. Aquest darrer punt és molt important doncs a moltes terrasses i patis petits els nens fan ús de piscinetes inflables.

Checklist de la prevenció dels ofegaments infantils:

  1. Sempre i de manera permanent s’ha de tenir l’infant vigilat VISUALMENT, si cal es poden organitzar torns entre els adults per a mantenir la vigilància
  2. Norma 10/20: cada 10 segons el responsable de la vigilància ha de mirar si hi ha nens dins o al voltant de la piscina i tenir la seguretat que si passa alguna cosa pot estar on calgui en menys de 20 segons. Heu de saber que 2 minuts és temps suficient per a que un nen pateixi un ofegament.
  3. Detectar precoçment riscos vigilant que no sigui possible que de manera independent el nen o nena pugui arribar sol a la piscina, fer ús de sistemes de seguretat dins i fora de casa per evitar aquest fet: elements de seguretat activa com portes, tanques, cadenats i cobertors de piscina, i elements de seguretat passiva com les alarmes sonores que avisen si un nen s’acosta 0 cau a l’aigua.
  4. Educació: els nens han d’aprendre a flotar primer i a nadar després. Això, però, no ha de donar sensació de seguretat a l’adult: no es pot deixar de visualitzar al nen en el context d’una piscina.
  5. Tenir a mà mecanismes de rescat com pot ser un flotador i també telèfon per si cal demanar ajuda.
  6. Totes les joguines que fa servir el nen a la piscina cal que siguin recollides i guardades després del bany per evitar que el nen en vulgui fer ús tot sol.
  7. Fer les revisions i manteniment corresponent dels sistemes de drenatge de les piscines per evitar lesions i problemes per la força de succió que pot afavorir que el nen es mantingui sota l’aigua. Els adults han d’aprendre a desconnectar aquests sistemes.

Us enllacem un vídeo que repassa les mesures de seguretat a les piscines i que va dirigit als infants per a que el pugueu visualitzar amb ells.

Es important estar atent quan es vigila als nens que estan a l’aigua, sense distreure’s per l’ús de mòbils i similars.

Es interessant que els adults, i també els nens a mesura que es fan grans, coneguin les maniobres bàsiques de reanimació cardiopulmonar i recordar que el telèfon d’emergències és el 112

 

,