La síndrome del nen hiperregalat?

20 desembre, 2017
Posted in General
20 desembre, 2017 Paido Salut Infantil

La síndrome del nen hiperregalat?

El diari El País ha publicat recentment un article que parla sobre la síndrome del nen hiperregalat. El presenta com la pèrdua de concentració i il·lusió del nen cap els regals degut a l’allau de joguines que rep en un mateix dia.

Intenten alguns pares compensar el poc temps que poden passar amb els fills amb aquest allau de regals?

L’article dóna pautes pràctiques alhora d’escriure la carta als Reis Mags, i, si no es pot evitar “l’allau” degut als regals que rebrà el nen per part de més familiars i amics, recomana anar-los dosificant.

A més a més d’aquesta dosificació també pot ser interessant saber fer una bona tria de joguines per escriure la carta als Reis Mags. Per aquest motiu recuperem l’entrada al blog que fa dos anys van fer les nostres companyes Anna Claret, Ana Miralles, Marta Sanz i Núria Torrent , psicòlogues de Departament de Pediatria.

  • Les joguines han de ser atractives i de l’interès del nen.
  • Cal assessorar-se prèviament sobre l’objectiu del joc i l’edat pel qual està recomanat.
  • Totes les joguines hauran de complir la normativa de seguretat (marcatge CE) i en el cas dels videojocs serà important revisar la classifició per edat (PEGI).
  • A més a més d’agradar al nen, poden tenir un objectiu educatiu. Fins i tot avui en dia, les noves tecnologies que tant atrauen el jovent ens proporcionen una sèrie d’estímuls que ajuden a desenvolupar les funcions superiors com el llenguatge, l’atenció, la memòria, el raonament, la creativitat i flexibilitat a l’hora de resoldre problemes.
  • És important poder compartir hores de joc amb els nostres fills ja que es converteix en una ocasió perfecte per enfortir els vincles afectius amb ells. Al voltant del joc es creen unes normes on hi ha unes regles a seguir. És una manera que els nens aprenguin  a respectar aquestes normes i uns torns de jugar. El que importa és divertir-se mentre juguem, tant si guanyem com si perdem; aprendre  a tolerar frustracions.

Des de la seva experiència professional, les psicòlogues us recomanen diferents jocs segons les funcions que s’estimulen en cadascun d’ells. Com veureu cada joc treballa més d’una funció, a més de ser lúdic i divertit. Aquest aspecte és el que facilita l’aprenentatge i la generalització als diferents aspectes de la vida quotidiana.

Atenció: Lince, Conecta 4, Memory, Simon, Tabú, Uno, ¿Quien es Quién?, Mastermind, Cluedo Cazapalabras, Pictureka, Joc de vaixells, Mahjong, Dòmino, Monos Locos, Jenga, Angry Birds (taula), Tozudo, Dobble, La escalera encantada

Llenguatge: Lince, Cluedo, ¿Quien es Quién?, Cazapalabras, Tabú, Pictureka, Scrabble, Tic Tac Boum, Scattergories,

Orientació espacial: Mastermind, Lince, Conecta 4, Memory, Trencaclosques (TANGRAM), Jenga, Angry Birds (taula), Vehicles teledirigits, Jocs de Laberints

Raonament: Mastermind, Cluedo, ¿Quien es Quién?, Trencaclosques (TANGRAM)

Càlcul: Uno, Rummicub, Oca, Parxís, Jocs de Cartes, Dòmino

Motricitat: Mikado, Plastilina, Puzzles, Twister (abans Enredos), jocs de “cosir”, Operación, Monos Locos, Jocs de pescar peixets (per a petitons), Angry Birds (taula), Lego, Tozudo, Jocs de Laberits

Memòria: Memory,  Simon, ¿Quien es Quién?, La escalera encantada

Funcions executives (planificació, flexibilitat, organització, impulsivitat): Mastermind, Cluedo, Lince, Conecta 4, Memory,   Simon, ¿Quien es Quién?, Tabú, Mikado, Uno, Trencaclosques (TANGRAM) Pictureka, Joc de vaixells, Monos Locos, Jenga, Angry Birds (taula), Lego (quan muntem segons les instruccions), Tozudo, Jocs de Laberints.

Un altre aspecte important de treballar és el joc simbòlic. Totes aquelles joguines que fan desenvolupar la imaginació en els infants creant situacions fictícies que l’ajuden per l’aprenentatge de rols, vocabulari… És el moment del joc en què els nens es permeten viure en altres realitats, ser superherois o els personatges que vulguin! Són joguines com les nines, playmobil, cuinetes, joc de mestres, supermercat,  metges, disfresses…

Esperem que aquestes recomanacions us facilitin l’elaboració de la carta al Pare Noël i els Reis Mags d’Orient.

Amb paraules d’Antonio Bolinches, psicòleg, es pot resumir aquest post amb la següent frase:

 Els nens trien, els pares orienten i els Reis decideixen

Bones Festes!!!

 

,
contacte

Ens trobaràs a:

contacte