Durant la primavera i l’estiu, les meduses arriben a la costa de les platges arrastrades pels corrents marins.
No és necessari que estiguin vives per a que ens facin mal, ja que, encara que estiguin mortes o bé siguin només restes de meduses, poden fer-nos una picada. Recordeu que on trenquen les onades a la platja és el lloc on s’acumula un major volum de restes de meduses.
La millor protecció per evitar la picada d’una medusa dins l’aigua és la barrera que proporciona el vestit de bany, les samarretes , la crema solar….si malgrat aquestes precaucions els tentacles de les meduses aconsegueixen contactar amb la pell, el que es nota és un dolor intens, similar a una cremada. A part del dolor, la picada de la medusa origina una erupció a la pell que es pot anar intensificant durant uns quants dies. Tot i que l’erupció pot desaparèixer després d’uns dies, és possible que el dolor duri més temps.
Què cal fer un cop ens pica?
Es recomana en primer lloc sortir de l’aigua. Si es veuen restes de tentacles , intentar retirar-les , millor si és amb unes pinces i sense tocar-ho directament amb les mans. És important, sobretot, no fregar la zona de la picada amb tovalloles. El que s’ha de fer és rentar la zona amb aigua salada, mai dolça. Omplirem una bossa de plàstic amb gel i l’aplicarem, uns 5 minuts com a mínim, sobre la zona de la picada. Això farà que disminueixi la sensació de coïssor. No posarem el gel directament sobre la picada doncs seria com aplicar aigua dolça produint que s’intensifiqués l’efecte de la toxina de la picada. Posteriorment, i per evitar la sobreinfecció, netejarem amb una solució antisèptica (per exemple alcohol iodat) 3-4 cops al dia durant 2-3 dies.
En cas que aparegui alguna altra simptomatologia com mareig, nàusees, …és millor consultar amb un centre mèdic.
Si vols més informació sobre les meduses consulta http://aca-web.gencat.cat/aca/appmanager/aca/aca?_nfpb=true&_pageLabel=P20200861581250777009521&_nfls=false