Jornada de pediatria ambulatòria. Edició 34!!

25 febrer, 2020
Posted in Notícies
25 febrer, 2020 Paido Salut Infantil

Jornada de pediatria ambulatòria. Edició 34!!

Com cada any el Departament de Pediatria de l’Hospital universitari Dexeus ha presentat una nova edició de la Jornada de Pediatria Ambulatòria, una jornada per a que professionals de la pediatria ens posem al dia en diferents temes que poden afectar als nostres pacients.

La Jornada la va obrir la doctora Aurora Sánchez, especialista en genètica clínica que col·labora amb el nostre departament. Després de fer un repàs, molt didàctic, sobre les diferents tècniques per a investigació genètica que hi ha actualment, ens va donar un missatge clau: la sospita diagnòstica i les dades clíniques que s’adjunten al sol·licitar un estudi genètic són imprescindibles per a entendre els resultats. Un dels grans avenços ha estat la tècnica array, que s’ha convertit en l’eina principal per a diagnòstics genètics en cas de trastorns del desenvolupament. Gràcies a aquesta evolució exponencial en l’estudi del nostre DNA, actualment, en reproducció assistida a partir de donants, sempre es descarten malalties recessives i lligades al cromosoma X de les gàmetes dels donants.

La doctora Graciela Perkal, responsable de la consulta d’adolescents de l’Hospital de Santa caterina de Salt, ens va parlar sobre l’embaràs en adolescents. Les dades actuals de l’OMS presenten 44 naixements per cada  1000 noies entre 15 i 19 anys. El suport de l’entorn de l’adolescent, familiar, educatiu, social i sanitari, són imprescindibles per al bon seguiment i posterior control en cas que l’embaràs tiri endavant. Malauradament aquesta situació ideal no és la més freqüent.

El doctor Henry Marcano, pediatre especialista en endocrinologia que treballa al nostre departament, va parlar sobre els disruptors endocrins. Els disruptors endocrins són productes químics que tenen la capacitat de mimetitzar les nostres hormones i alterar el funcionament corporal. El risc és que aquests disruptors els trobem en molts productes d’ús quotidià. Les dades actuals parles de més de 1000 químics amb capacitat disruptiva. Dins dels que va anomenar especial atenció als ftalats, àmpliament distribuïts en productes d’higiene personal i amb efectes estrogènics i antindrogènics. Sembla que aquests ftalats podrien estar implicats en l’augment d’incidència de criptorquídies i hipospàdies. Es un tema ampli que dóna per a fer-ne un post pel que en parlarem properament. Mentre, recordem que cal mantenir un estil de vida saludable per minimitzar els efectes que puguin tenir aquestes substàncies.

El doctor Gairí, pediatre del departament, va parlar sobre diferents tipus d’asma en nens preescolars. Una dada molt important, evitar l’ús d’antibiòtics els primers mesos de vida és una primera mesura preventiva no farmacològica per a evitar desenvolupar asma. Sobre noves modes en el tractament de la crisi aguda d’asma en nens preescolars va recordar que NO, NO es recomana incrementar la dosi de corticoides inhalats en la reagudització de l’asma d’aquests nens.

El matí el va acabar el doctor Antoni Gual, psiquiatre de l’Hospital Clínic, amb un repàs sobre el gran problema  que representa l’alcoholisme en menors. Si es parla de drogues il·legals es sap que quant més tard es comença a consumir una droga menys risc d’addicció hi ha, aleshores, si està prohibit beure alcohol per sota dels 18 anys, per què no es considera l’alcohol com una droga il·legal en menors de 18 anys? Ens va recordar que l’alcohol afecta a tots els òrgans i sistemes del cos humà i està implicat en la gènesi de més de 60 malalties. Missatge per famílies i pediatres, adolescent amb canvi de caràcter, amb disminució del rendiment escolar, que abandona l’esport i amb una necessitat imperiosa de sortir de casa, cal investigar la possibilitat d’alcoholisme. Un consell, quan un adolescent té un problema amb l’alcohol, la base de l’actitud terapèutica passa per potenciar les capacitats i valors d’aquest adolescent.

Després de dinar les doctores Mariona Roger i Grisel Vilagrasa, pediatres del departament, van fer un repàs sobre vacunacions en situacions especials com prematurs, adolescents i nens viatgers, dades molt útils per tenir-les a la consulta.

Van tancar la jornada el doctor Xavier Viñallonga, pediatre del departament, i la doctora Anna Castany, dermatòloga del departament, que van fer un repàs pràctic, amb dades d’interès per la nostra activitat com a pediatres, a diferents tipus de lesions que podem trobar a la pell dels nostres pacients.

La 34 Jornada de Pediatria Ambulatòria va finalitzar agraint a les doctores Sol Florensa i Núria Curell els anys dedicats a que aquesta jornada fos un èxit

Moltes gràcies!!

, , , , , , , , , ,
contacte

Ens trobaràs a:

contacte