La llet de vaca i els mocs del nen

26 març, 2019
26 març, 2019 Paido Salut Infantil

La llet de vaca i els mocs del nen

Sí mares i pares, els pediatres encara ens quedem a quadres quan de vegades ens trobem amb algú que ens diu que al seu nen li ha deixat de donar llet de vaca i derivats per evitar que tingui mocs, que pateixi refredats, bronquitis, asma…

Aquesta llegenda es va començar a sentir en l’àmbit de la medicina tradicional xinesa però sapigueu que fins a l’actualitat, no hi ha cap demostració científica per la que la llet de vaca afavoreixi la producció de mucositats i inflamació de les vies respiratòries del nen.

La primera infància és l’època de la vida en la que es pren més llet, la majoria llet de vaca, però també és l’època en la que nens i nenes es posen per primer cop en contacte amb diferents virus que originen infecció de vies respiratòries amb tot el que pot correspondre; mocs, refredat, bronquitis….Però això no és motiu per relacionar una cosa amb l’altre i acabar fent una dieta d’exclusió al nen sense donar-li llet de vaca per evitar que es refredi….

Recordeu que un gran salt en l’evolució de l’home va ser la capacitat, fa uns quants milions d’anys, d’aprendre a domesticar altres mamífers i poder incorporar la llet d’aquests animals a la dieta humana.

Està clar que la llet de vaca no és l’únic aliment ric en calci però també està demostrat que la seva ingesta és molt important en els primers anys de vida. I no només és bona per tot el calci que aporta a la dieta del nen en creixement, sinó també perquè aporta nutrients com la lactosa i la vitamina D que afavoriran l’absorció del calci. El consum de llet de vaca i els seus derivats millora la qualitat de la dieta per la seva aportació de calci, magnesi, vitamines A i D, folats, etc.

Quanta llet / derivats és recomanable?

Primer cal saber com considerem les racions:

  • Una ració de llet = 200-250 mL
  • Una ració de iogurt = 125 mL
  • Una ració de formatge curat = 40-50 gr

Així doncs a partir de l’any la recomanació és de 2 a 4 racions, dels 3 als 10 anys de 2 a 3 racions i a partir dels 10 anys de 3 a 4 racions.

En general, i a no ser que el teu pediatr@ et digui el contrari, al llarg de la infància el teu fill o filla ha de consumir llet de vaca.

I les begudes vegetals?

Recordeu que les begudes d’origen vegetal com són la beguda de soja, la beguda d’arròs i la beguda de civada, no són llets doncs no porten els nutrients que té la llet de vaca.

Les begudes vegetals no han de substituir a la llet de vaca com a una de les fonts més importants de calci que permet un adequat desenvolupament del metabolisme de l’os durant les etapes de creixement.

Conclusió

La llet de vaca ni fa mocs ni causa refredats, bronquitis o asma

La llet de vaca ni fa mocs ni causa refredats, bronquitis o asma

La llet de vaca no fa mocs, refredats, bronquitis o asma

, , , , , ,