La meva filla té ganglis al coll, està malalta?

28 desembre, 2020
Posted in General
28 desembre, 2020 Paido Salut Infantil

La meva filla té ganglis al coll, està malalta?

El ganglis, ganglis limfàtics, són uns petits nòduls, de menys d’un centímetre, que formen part de la nostra anatomia i estan inclosos dins d’una xarxa que s’anomena sistema limfàtic.

Aquest sistema limfàtic forma part del sistema immunològic del cos i s’encarrega de combatre malalties, entre elles les infeccions.

El sistema limfàtic està format pels vasos limfàtics, estructures que són semblants a les venes, però que en lloc de sang transporta limfa que és un líquid que conté majoritàriament un tipus de glòbuls blancs, els limfòcits, que són imprescindibles per a combatre les malalties.

Els vasos limfàtics es veuen “aturats” en una mena d’estacions nodulars que són els ganglis que actuen com a filtre del líquid limfàtic a mesura que circula pel cos. Els ganglis es troben agrupats a diferents llocs com el coll, l’aixella, el pit, l’abdomen i els engonals per exemple.

I què és el que filtren aquests ganglis? Doncs majoritàriament microorganismes com virus i  bacteris.

En els  nens petits, que amb freqüència entren en contacte amb diferents gèrmens,  el seu sistema limfàtic respon amb rapidesa per aturar la infecció i “fabricar” defenses. Es per aquest motiu que els ganglis s’inflamen i es fan una mica més grans. Es aleshores quan parlem d’adenopatia o limfadenopatia. Com que majoritàriament les infeccions que tenen els nens afecten a les vies respiratòries altes , els ganglis que amb més freqüència s’inflamen són els del coll.

En quines situacions cal preocupar-se per un gangli al coll?

Com ja s’ha dit la causa més freqüent d’inflamació dels ganglis del coll correspon a les infeccions respiratòries de vies altes. Hi ha unes situacions que fa que els pediatres controlem de més a prop aquestes adenopaties, ja sigui perquè poden indicar la mala evolució d’una infecció o bé perquè ens faci tenir al cap la possibilitat que l’origen de la inflamació no tingui una causa infecciosa.

Quan valorem un gangli del coll tenim present el context en el que apareix, com és aquest gangli i finalment la seva localització. A partir d’aquí vigilarem de més a prop a l’infant que tingui ganglis que respongui a una o més de les següents situacions:

  • Adenopaties que formin part de símptomes més generals com cansament, pèrdua de pes, febre de varis dies de duració…
  • Si d’entrada el gangli fa més de 2cm , o està dur, calent, dolorós a la palpació, amb dificultats per moure’l…
  • Si està en la part més inferior del coll, per sobre de les clavícules

En aquestes situacions possiblement els pediatres demanaran exploracions complementàries al nen i faran un seguiment més estret.

Però si en canvi noteu algun petit gangli (com si fos una llentia/cigró) al coll del vostre infant que, per altra banda, no té cap signe de malaltia, no us alarmeu, contacteu amb el vostre pediatre amb la tranquil·litat que possiblement el que li passi sigui una reacció adequada a una infecció lleu de vies altes.

I recordeu que no tot és covid i que seguim atenent als nens i nenes, amb seguretat, tant a les consultes de pediatria de PaidoSalut infantil com a les urgències de pediatria de l’Hospital Universitari Dexeus

, , , , ,
contacte

Ens trobaràs a:

contacte