otitis de la piscina…prohibit banyar-se?

18 juny, 2018
Posted in General
18 juny, 2018 Paido Salut Infantil

otitis de la piscina…prohibit banyar-se?

L’orella externa comprèn el pavelló auricular i el conducte auditiu extern (CAE) que com podeu veure al dibuix és la part que va des de la pell fins a la membrana timpànica. Aquest CAE està colonitzat per una sèrie de gèrmens que viuen tranquil·lament i sense fer cap mal. Amb la humitat i la calor el CAE es pot lesionar, condicions que faciliten que els gèrmens que hi viuen trobin un medi més bo per multiplicar-se i originar una infecció del CAE, és a dir, una otitis externa

L’otitis externa també es coneix com a otitis de les piscines, otitis del nadador.

L’otitis externa es caracteritza per ser molt dolorosa, però molt dolorosa, tant que de vegades fregar suaument l’orella ja pot originar un dolor intens en el nen. Es un dolor que empitjora al parlar i a l’empassar. Si és molt important la pell del pavelló de l’orella també pot estar vermella, conferint major gravetat al quadre. Sovint pot aparèixer una secreció espessa cap al pavelló de l’orella. La inflamació del CAE pot ser tant important com per a que hi hagi cops en els que el nen refereixi que no hi sent per l’orella afectada.

Malgrat que de vegades pot ser un episodi molt aparatós en quant a dolor i secreció, és una infecció no contagiosa i que no dóna febre.

Es més freqüent que s’afecti només una orella i a partir dels 5 anys, sobretot perquè a aquestes edats els nens ja gaudeixen més dels banys , estan més estona a l’aigua i també es capbussen més.

Tingueu clar que malgrat el dolor intens que pot sentir el vostre fill, una otitis externa no té res a veure amb l’otitis mitja que pot patir altres cops com a complicació d’un refredat. Si torneu a mirar el dibuix ho entendreu.

Què has de fer si el nen es queixa de mal d’orella?

Primer li has de calmar el dolor amb un analgèsic, ja sigui paracetamol o ibuprofè. Després, com sempre, consulta amb el teu pediatra, que si confirma que es tracta d’una otitis externa li receptarà unes gotes per posar directament a l’orella. Només situacions excepcionals requeriran tractament amb antibiòtic oral.

Ja teniu al vostre fill amb el diagnòstic d’otitis externa, està en tractament amb les gotes que us ha receptat el vostre pediatre i ja es troba bé. Pot tornar a banyar-se? Quines precaucions has de prendre per a que no faci o repeteixi una otitis externa?

  • Mentre estigui en tractament amb les gotes es pot banyar però evita que es capbussi, res més
  • Tingui o no tingui una otitis externa es recomanable que després del bany es sequi, o li sequis, bé les orelles, amb la punta de la tovallola i amb cura
  • Un truc és, a casa, sobretot en nens que pateixen amb freqüència otitis externes, ajudar-se de l’assecador de cabell amb molta cura
  • També va molt bé que ensenyeu als nens a treure’s l’aigua de les orelles un cop han sortit de l’aigua
  • Evita, evita, evita SEMPRE, l’ús dels bastonets de cotó, sobretot no els posis mai dins del CAE. Ha quedat clar? EVITA L’ÚS DE BASTONETS DE COTÓ.
  • La infecció té més a veure amb els gèrmens que ja viuen dins del CAE que amb la qualitat de l’aigua, però és clar, evita que el teu fill es banyi en aigües poc saludables que possiblement tinguin més microbis.

I que passa amb els taps per les orelles?

En general els taps per les orelles són molt mal tolerats pels nens i un motiu de discussió ja que no se’ls volen posar. A més a més no són 100% efectius en quant a impedir que entri aigua en el CAE.

Si el nen està en tractament per una otitis externa explica-li que no pot capbussar-se i quan acabi el bany asseca-li bé l’orella. Si no toleren els taps, potser una gorra de bany pot ajudar a evitar l’entrada d’aigua al CAE.

Si el teu fill o filla pateix amb freqüència otitis externes consulta amb el teu pediatre, hi ha tractaments tòpics en forma de gotes que poden ajudar a prevenir-les

, , , ,
contacte

Ens trobaràs a:

contacte