Què cal saber del COVID-19?

26 febrer, 2020
Posted in Notícies
26 febrer, 2020 Paido Salut Infantil

Què cal saber del COVID-19?

El covid-19 és un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones. Com sabeu l’origen de l’epidèmia es coneix a a la ciutat xinesa de Wuhan.

Es transmet per via respiratòria a través de petites gotes que s’expulsen en tossir o esternudar, o a través d’objectes que estiguin contaminats.
El període d’incubació que es coneix és d’entre dos i catorze dies.
La infecció pel COVID-19 pot causar febre, dificultat per respirar, tos o malestar general. Com altres virus pot causar malaltia més greu en pacients amb malalties de base.
Tot i que actualment, no n’hi ha cap tractament, sí que es desposa de tractaments per controlar-ne els símptomes.

Com et pots protegir?

Com en la majoria de malalties, el RENTAT DE MANS AMB AIGUA I SABÓ és la millor manera de protegir-nos. Ha de ser un rentat de mans freqüent i adequat, d’uns 20 segons com a mínim. En cas de no poder accedir al rentat de mans amb aigua i sabó les solucions amb alcohol també es poden utilitzar.
Molt important, ensenyeu als nens, i també vosaltres mateixos, a tapar el nas i la boca amb el colze en cas d’esternuts o tos. Els mocadors que s’utilitzin han de ser de paper i d’un sol ús. Un sol ús vol dir que del nas o boca a les escombraries, mai a la butxaca…
També tenir en compte no compartir menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense que es netegin degudament.

Com sempre, evitar el contacte amb persones que presentin símptomes de grip o refredat. Aquest punt és d’especial interés en cas de nadons o bebès petits: en èpoques d’epidèmia cal evitar anar a llocs amb molta gent o directament, i educadament, rebutjar les visites que puguin estar malaltes, encara que sigui “un simple refredat”.

Com es pot saber si pots tenir una infecció pel COVID-19?

En cas d’estar en una de les següents situacions:

  • Símptomes d’infecció respiratòria, amb o sense febre AMB ANTECEDENT DE CONTACTE ESTRET , els 14 dies previs a l’inici dels símptomes, amb una persona que estigui sent investigada o que hagi patit el COVID-19
  • Símptomes d’infecció respiratòria, amb o sense febre AMB L’ANTECEDENT, els 14 dies previs a l’inici dels símptomes, d’haver estat a alguna de les següents regions: Xina, Singapur, Japó, Iran, Corea del Sud, i Quatre regions italianes: Lombardia, Piemonte, Emilia Romagna i Veneto

Si compliu una de les dues situacions contacteu TELEFONICAMENT amb el vostre pediatre que us donarà les indicacions necessàries.

Recorda, l’adequat rentat de mans amb aigua i sabó és una bona estratègia preventiva

 

Aquesta información està extreta de l’Agència de Salut Pública, pots ampliar la información aquí.

Informàció resumida

, , , , , , , , ,