Sobre el còlic del lactant

5 juny, 2016
Posted in General
5 juny, 2016 Paido Salut Infantil

Sobre el còlic del lactant

El vostre fill és capaç d’estar plorant fins a 3 hores al dia, més de 3 dies a la setmana i té menys de 3 mesos? Si contesteu que sí heu de saber que el vostre fill o filla entra dins del 20% dels lactants que pateixen “el còlic del lactant”.

Tot i que sembla que podeu desesperar heu d’estar tranquils, ja que aquesta és una entitat (ni tant sols una malaltia) benigne i transitòria que  es soluciona amb el pas de les setmanes.

I us preguntareu; hem d’estar totes aquestes setmanes sense donar cap “tractament” al nostre fill fins que se li passi? La veritat és que actualment no hi ha cap tractament mèdic que demostri la seva efectivitat en el tractament del còlic.

El vostre pediatre, un cop descartades causes orgàniques del plor, us informarà sobre la benignitat del procés i l’evolució cap a la desaparició de manera espontània en unes setmanes, això sí, indeterminades. Mentre, us aconsellarà agafar-lo sovint i també repartir-vos entre els pares i altres familiars l’estona de cuidar-lo quan plori.

Així doncs, si és benigne, transitori i no té cura; com és que hi ha tantes teràpies al mercat que s’ofereixen com a tractament dels còlics?

En algunes ocasions el pediatre podrà aconsellar-vos mesures com provar d’eliminar la proteïna de llet de vaca de la dieta del lactant, en cas de lactància materna eliminant-la de la dieta de la mare. També actualment s’estudia l’ús de probiòtics en la prevenció, més que tractament, del còlic del lactant, però ara per ara no hi ha cap evidència.

El que sí que us podem aconsellar són mesures que en cap cas perjudiquen i que poden ajudar a intentar disminuir el plor del lactant:

  • Embolcalleu-lo bé i agafeu-lo en braços, ja sigui de costat o sobre la panxa o també verticalment, canteu-li suaument una melodia repetitiva, balancegeu-lo amb cura de manera rítmica, doneu-li el xumet, un ditet o poseu-lo al pit de la mare. També posar les vostres mans sobre la panxa del lactant, alhora que li feu un massatge suau i li doneu calor. De la mateixa manera pot ajudar-lo una tovalloleta tèbia sobre la seva panxa.

Voleu més informació sobre el tema? Podeu consultar les següents fonts:

http://enfamilia.aeped.es/temas-salud/colicos-lactante

http://www.sccalp.org/documents/0000/1634/BolPediatr2010_50_197-202.pdf

Harvey Karp, M.D. El bebé más feliz del barrio. RBA LIBROS. 2003

,
contacte

Ens trobaràs a:

contacte