Tips sobre Lactància Materna

12 setembre, 2022
Posted in General
12 setembre, 2022 Paido Salut Infantil

Tips sobre Lactància Materna

La llet materna és la millor alimentació que pot rebre el teu nadó des del naixement i fins als sis mesos de vida.

A partir dels sis mesos de vida la llet materna ja no és l’únic aliment que necessita, però aquest és un altre tema que pots consultar aquí.

La llet  materna aporta tots els nutrients necessaris per créixer i desenvolupar-se i, a més,  protegeix d’al·lèrgies i de la incidència i gravetat d’infeccions. Molt important no oblidar que la lactància materna és una factor protector en front la síndrome de la mort sobtada del nadó.

Però no només el bebè rep beneficis de la lactància materna, la mare també en rep: disminució del risc d’hemorràgia postpart, milloria en la contracció uterina, reducció del risc de contraure càncer de mama i ovari premenopàusic, …

L’hora d’or de la Lactància Materna

Tal com diu l’Organització Mundial de la Salut, tots els nadons que no tenen complicacions han d’estar en contacte pell a pell amb la seva mare durant la primera hora després del naixement. Amb aquesta acció tant simple es pot prevenir la hipotèrmia i afavorir la lactància materna.  Ja sigui un part vaginal o una cesària, així que neix el bebè cal que estigui amb la mare pell a pell sobre el pit o ventre, qualsevol altre actuació com pesar, vestir…s’ha de posposar fins a després d’aquesta primera hora que és el temps que li pot costar al bebè a enganxar-se al pit i succionar calostre. Durant aquesta primera hora el bebè està més reactiu i amb ganes de succionar, passat aquest temps es queda adormilat pel que es perd l’oportunitat d’aquesta primera presa que és un dels factors que faciliten que després la lactància vagi millor.

A priori totes les mares poden donar el pit al seu bebè, tot i que, de vegades, els primers dies són una mica difícils. Conèixer les següents qüestions ajuda a no entrar en pànic quan la lactància no és tant perfecta com esperàveu.

Quanta llet ha de prendre els primers dies?

El primer dia de vida l’estómac del bebè és similar a una cirera, amb una capacitat de 5-7 ml. Cap als 3 dies de vida sembla a una nou, amb una capacitat de 22-27 ml. No és fins a la setmana de vida que s’assembla a una pruna, amb una capacitat de 45-60 ml. Visualitzar aquest fet és important per entendre que els primers dies de vida no necessita prendre grans volums de llet que la mare que acaba de parir no produeix. El famós “calostre”, llet espessa/viscosa i amb major concentració calòrica, és rica en proteïnes i anticossos i, encara que els volums siguin petits i la mare no noti llet al seu pit, les restes de menjar a la boca i llavis del bebè ens garantitzen que n’ha pres.

A les visites amb el pediatre t’informaran de quantes deposicions i miccions del bebè has d’observar per pensar que està anant tot bé.

I si perd pes?

Es l’esperable, que el nadó perdi pes els primers dies de vida. Podem permetre que en perdi fins a un 10% del seu pes al néixer pel que encara que els primers dies no tingueu la sensació de tenir llet, els controls precoços ajudaran a veure si hi ha una pèrdua de pes no desitjada i es podrà donar una solució.

La lactància materna és a demanda del nadó

Aquesta és la clau de l’èxit de la lactància materna, permetre que el nadó mengi quan i quant vulgui. La revisió d’alguna presa per part de personal expert ( pediatre, infermera, assessora en lactància) permetrà veure si agafa bé el pit, si la succió és efectiva, si la postura és correcte… La Lactància Materna no ha de fer mal, si tens molèsties o dolor al donar el pit és possible que hi hagi un problema en la postura o manera d’enganxar-se al pit. Que el bebè agafi bé el mugró i l’arèola és molt important.

Consulta amb el teu equip pediatre&infermera els dubtes que tinguis amb la lactància, estem per ajudar-vos.

, , , , , , , ,
contacte

Ens trobaràs a:

contacte