10 desembre, 2015 Paido Salut Infantil

I quina joguina han d’escollir els Reis Mags?

joguinesA casa ja tenim el calendari d’advent, l’arbre guarnit, el pessebre amb els reis avançant cada dia una miqueta… Això és senyal que el Nadal és a tocar!

Amb el Nadal els nostres petits i les joguines esdevenen protagonistes. Però com poder fer una bona tria de joguines per demanar al Pare Nöel o als Reis Mags?

L’Anna Claret, l’Ana Miralles, la Marta Sanz i la Núria Torrent , psicòlogues de Departament de Pediatria, proposen unes quantes recomancions:

  • Les joguines han de ser atractives i de l’interès del nen.
  • Cal assessorar-se prèviament sobre l’objectiu del joc i l’edat pel qual està recomanat.
  • Totes les joguines hauran de complir la normativa de seguretat (marcatge CE) i en el cas dels videojocs serà important revisar la classifició per edat (PEGI).
  • A més a més d’agradar al nen, poden tenir un objectiu educatiu. Fins i tot avui en dia, les noves tecnologies que tant atrauen el jovent ens proporcionen una sèrie d’estímuls que ajuden a desenvolupar les funcions superiors com el llenguatge, l’atenció, la memòria, el raonament, la creativitat i flexibilitat a l’hora de resoldre problemes.
  • És important poder compartir hores de joc amb els nostres fills ja que es converteix en una ocasió perfecte per enfortir els vincles afectius amb ells. Al voltant del joc es creen unes normes on hi ha unes regles a seguir. És una manera que els nens aprenguin  a respectar aquestes normes i uns torns de jugar. El que importa és divertir-se mentre juguem, tant si guanyem com si perdem; aprendre  a tolerar frustracions.

Des de la seva experiència professional, les psicòlogues us recomanen diferents jocs segons les funcions que s’estimulen en cadascun d’ells. Com veureu cada joc treballa més d’una funció, a més de ser lúdic i divertit. Aquest aspecte és el que facilita l’aprenentatge i la generalització als diferents aspectes de la vida quotidiana.

Atenció: Lince, Conecta 4, Memory, Simon, Tabú, Uno, ¿Quien es Quién?, Mastermind, Cluedo Cazapalabras, Pictureka, Joc de vaixells, Mahjong, Dòmino, Monos Locos, Jenga, Angry Birds (taula), Tozudo, Dobble, La escalera encantada

Llenguatge: Lince, Cluedo, ¿Quien es Quién?, Cazapalabras, Tabú, Pictureka, Scrabble, Tic Tac Boum, Scattergories,

Orientació espacial: Mastermind, Lince, Conecta 4, Memory, Trencaclosques (TANGRAM), Jenga, Angry Birds (taula), Vehicles teledirigits, Jocs de Laberints

Raonament: Mastermind, Cluedo, ¿Quien es Quién?, Trencaclosques (TANGRAM)

Càlcul: Uno, Rummicub, Oca, Parxís, Jocs de Cartes, Dòmino

Motricitat: Mikado, Plastilina, Puzzles, Twister (abans Enredos), jocs de “cosir”, Operación, Monos Locos, Jocs de pescar peixets (per a petitons), Angry Birds (taula), Lego, Tozudo, Jocs de Laberits

Memòria: Memory,  Simon, ¿Quien es Quién?, La escalera encantada

Funcions executives (planificació, flexibilitat, organització, impulsivitat): Mastermind, Cluedo, Lince, Conecta 4, Memory,   Simon, ¿Quien es Quién?, Tabú, Mikado, Uno, Trencaclosques (TANGRAM) Pictureka, Joc de vaixells, Monos Locos, Jenga, Angry Birds (taula), Lego (quan muntem segons les instruccions), Tozudo, Jocs de Laberints.

Un altre aspecte important de treballar és el joc simbòlic. Totes aquelles joguines que fan desenvolupar la imaginació en els infants creant situacions fictícies que l’ajuden per l’aprenentatge de rols, vocabulari… És el moment del joc en què els nens es permeten viure en altres realitats, ser superherois o els personatges que vulguin! Són joguines com les nines, playmobil, cuinetes, joc de mestres, supermercat,  metges, disfresses…

Esperem que aquestes recomanacions us facilitin l’elaboració de la carta al Pare Noël i els Reis Mags d’Orient. Amb tot això, el que podem resumir amb paraules de n’Antonio Bolinches, psicòleg:Els nens trien, els pares orienten i els Reis/Pare Noel, decideixen”.

Bones Festes!!!

Text d’ Anna Claret i Martín,  Ana Miralles Fusté, Marta Sanz Palau i Núria Torrent Grima

Tagged: